IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата отхвърли искането на ДОСТ за оспорване на изборите

Няма данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати, смята главният прокурор

13:10 | 13.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд законността на изборите по искане на лидерите на Коалиция "Обединение ДОСТ", съобщават от прокуратурата.

Съгласно Изборния кодекс споровете относно законността на изборите за народни представители се решават от Конституционния съд, пропомнят от държавното обвинение.

Припомняме, че на 4 април 2017 г. лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, с която поискаха той, в изпълнение на правомощията си, да внесе мотивирано искане до Конституционния съд за законността на изборите за 44-то Народно събрание.

С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Главният прокурор е преценил, че няма данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че то да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите, смята главният държавен обвинител.

Той е отказал да оспори и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони - Пловдив и Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Лютви Местан и Орхан Исмаилов да се жалват на арменския поп...да оставим настрана идиотията , която позволи създаването на тая партия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още