IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство нараства с 9,6% през май на годишна база

Производството на тютюневи изделия се увеличава с над 60% на годишна база, отчита НСИ

12:44 | 10.07.17 г.
<p>
	Шивашко предприятие в Благоевград.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Шивашко предприятие в Благоевград. Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство нараства с 9,6% през май 2017 г.  на годишна база, според календарно изгладения индекс на Националния статистически институ (НСИ).

С 60,1%  се увеличава производството на тютюневи изделия, а производството на текстил спада с 5,5%.

По предварителни данни през май 2017 г. индексът, изчислен при сезонно изгладени данни, нараства с 2,7% в сравнение с април, информира НСИ.

През май 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3,8%, преработващата промишленост - с 2,6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 13,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 10,4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 9,3%, производството на електрически съоръжения - със 7,2%.

Изменение спрямо предходния месец, НСИ:

Спад е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 11,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8,1%, производството на химични продукти - с 2,7%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 13,5%, и в добивната промишленост - с 6,1%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 60,1%, производството на основни метали - с 41,9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 37,2%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 34%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14,6%.

Намаление е отчетено при производството на текстил без облекло - с 5,5% и производството на облекло - с 2,6%.

Годишни изменения, НСИ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още