IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на бизнеса за цената на тока се отлага

Като причина се сочи подновеният диалог на бизнеса с представителите на властта

16:24 | 24.09.15 г.
Протестът на бизнеса за цената на тока се отлага

Планираният за 30 септември протест на бизнеса за цената на тока се отлага, но не се отменя, съобщават четирите национално представени работодателски организации – БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ.

Причината за това е подновеният диалог на бизнеса с представителите на властта и постигнато съгласие по поставените от организациите въпроси, свързани основно с изкупуването на електроенергия от ВЕИ на преференциални цени.

Работодателските организации поискаха да бъдат върнати цените на електроенергията отпреди 1 август. От съобщението им до медиите днес става ясно, че при разговорите с представители на държавните институции през последите дни са били посочени резерви, които да позволят подобна стъпка.

Като условие за отлагането на протеста срещу скъпия ток работодателите са поставили и изготвянето на Пътна карта за реформи в сектора, която не само да бъде готова до 1 октомври, но и дотогава да е стартирало и нейното изпълнение.

Четирите организации не се отказват и от исканията за нови промени в законодателството, оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, както и за провеждането на международен одит в сектора на енергетиката.

Работодателите настояват още и за създаване на работна група в енергийното министерство, която, с тяхно съдействие, да изработи критерии и методика за избор на членове на управителни органи на държавни дружества в сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още