IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяват бежанския лагер в Харманли

Местните готвят протест на 4 септември

13:49 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бежанският лагер в Харманли ще бъде разширен с нови 68 жилища. Това става ясно от обявените обществени поръчки от Агенцията за бежанците. Срокът по споразумението с Европейския съюз за финансирането е до декември тази година, съобщава БНР.

В новите помещения ще могат да се настанят 400 души. Така лагерът в Харманли ще може да приеме около 3 хиляди бежанци.

За изграждане на фургонния лагер, заедно с жилищен контейнер за охраната, система за видеонаблюдение и ВиК система, са предвидени 1,6 млн. лв. Предвижда се изграждане и на собствено водозахранване. Ще бъде прекарано парно отопление за 875 хил. лева. 

През последните седмици настанените в лагера в Харманли се увеличиха близо пет пъти - от 200 души през юни, към момента мигрантите са около 1000.

Увеличаването на броя на мигрантите в Харманли притеснява местните жители. За 4 септември е насрочен протест, организиран от ВМРО, който ще се води от евродепутата Ангел Джамбазки.

Недоволството на хората е насочено срещу разширяването на лагера в Харманли. Те ще настояват за по-строг режим в бежанския център, за въвеждането на вечерен час, както и за забрана за носене на оръжие от мигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още