IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решено: Сливат се Спешната помощ в столицата и в София област

Здравният министър обеща нови екипи, нови центрове и увеличаване на възнагражденията в обединеното звено

12:00 | 02.09.15 г. 1
Решено: Сливат се Спешната помощ в столицата и в София област

По никакъв начин не може да има забавяне при повикване на Спешна помощ заради сливането на центровете в София-град и София-област. Това заяви здравният министър Петър Москов пред журналисти в Министерския съвет. Днес кабинетът одобри постановлението за реорганизацията на системата. 

Москов разясни, че до момента натоварването на кол центъра в София - град на 1 оператор е било средно по 1,5 повиквания на час. С обажданията в София област то ще стане 1,8 на час.

От сливането на двата спешни центъра 50 щатни бройки администрация ще бъдат прехвърлени за работещи "на терен" медици. Москов припомни, че ръководствата и на двата центъра са в София. Така на територията на София област ще има поне 5 нови спешни екипа. От административната издръжка на втория център - София област, ще бъдат спестени поне 520 хил. лв. годишно, които по думите му ще влязат директно във възнагражденията на работещите в сборния център.

Първият от петте нови екипа ще бъдат разположен в Божурище, където в момента няма екип. Там се предвижда да има и нов филиал.

Вторият екип ще бъде базиран във Вакарел. Москов обясни, че към момента по цялата територия на АМ „Тракия“ има един екип в Ихтиман. В Мирково ще бъде третият екип, който ще обслужва целия Подбалкански път, в Боровец ще има сезонен екип през зимата. Последният ще бъде в триъгълника Ихтиман – Костенец – Самоков.

Министърът отчете, че има вина за това, че сливането не е било предварително обсъдено с работещите в центъра в София -област. По думите му това вече е направено в хода на двуседмичното публично обсъждане и на всички притеснения на медиците е даден отговор от екип начело със зам.-министър Ваньо Шарков. Според Москов до голяма степен навсякъде вече има спокойствие.

Той коментира, че досега допълнителното материално стимулиране в Спешната помощ в София област е било разпределяно по формула, по която ръководството е вземало хиляди левове, а работещите "на линейки" - на 6 месеца по 30 лева.

„Това ще бъде променено и това е обяснено на хората. Ако те търсят друга реализация, биха могли да я намерят“, допълни министърът.

Утре в ЦСМП – София град ще бъдат демонстрирани телемедицински устройства, които ще бъдат дадени на фелдшерските екипи. Министърът каза, че в малко от екипите има лекар и това е устройства, с което данните на пациента, при когото е фелдшерът, се предават в централата на лекар и е възможна компетентна реакция.

„Това не решава въпроса дали в София област стандартът от 8 минути ще бъде изпълнен, целта е такава, но тя ще бъде завършена в тригодишен период, когато цялата програма, свързана с европейско и национално финансиране, бъде реализирана – с увеличаване броя на линейките, нови филиали“, обясни здравният министър.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Хайде пак всичко за София, ами в страната? Работи се на парче и вместо нови правила, принципни промени и общовалидна структура - ето ви 40-50 линейки и по 100лв.на калпак - това не е реформа.От кога дъвчат идеята за триаж, ама не им стиска....за разлика от Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още