IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев няма да удължава живота на 43-то Народно събрание

Служебно правителство, разпускане на парламента и насрочване на избори е първостепенно действие, смята новоизбраният президент

18:51 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори.

Това съобщи БТА, като се посочва на позиция на Радев, разпространена от неговия офис.Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание, допълва агенцията.

Според изявлението всякакви опити да се удължава живота на парламента под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд. 

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение", посочва новоизбраният президент.

Той допълва, че народните представители са ползвали парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. "Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", пише още Румен Радев.

Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. "След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори", категоричен е тоя.

Той се позовава на произнасяне Конституционният съд от 22 ноември 2016 година, което определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни".

"Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

"Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане", посочва още Радев.

По-рано днес стана ясно, че промяната в изборните правила отпадна от дневния ред на парламентарната правна комисия. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още