IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Бъчварова: Оставката е най-последната възможност

Министърът призова протестиращите полицаи за търпение

22:39 | 03.11.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румяна Бъчварова: Оставката е най-последната възможност

С цялото ми уважение към колегите и правото им да изрази своето мнение, искам да им кажа, че наистина работим и обсъждаме най-добрия вариант за тази ситуация. По този начин министър Румяна Бъчварова коментира в ефира на bTV вълната на полицейско недоволство след премахването на обезщетението при пенсиониране.

Тя обясни, че именно за този най-болезнен аспект от реформите има предложение да важи само за влизащите в момента в сектор "Сигурност". 

"Моето лично предложение е да се въведат правила, които да важат оттук занапред, за да не накърняваме правата на нашите служители – въпреки че това ще утежни бюджета на МВР в момента", каза Бъчварова.

"Няма да има намаляване на работните заплати, а социалният пакет ще се запази", подчерта още тя.

"Всички, които се вълнуват, ги разбирам чудесно – призовавам ги към известно търпение, за да можем да стигнем до най-доброто решение", допълни силовият министър.

По думите й има възможност "в много по-широк политически формат" да се обсъдят социалните промени в сектор "Сигурност", които са залегнали в проектобюджета за 2016 г.

"Оставката е най-последната възможност, която е най-лесна. По-трудно е сега да намерим най-доброто решение", категорична беше Бъчварова.

"Предложението, което предизвика тяхната реакция, беше внесено без обсъждане и нямаше процедура, по която да се изрази различна позиция. Моите отговорности като министър са да балансирам между интересите на служителите, тези на институцията и разбира се финансовата стабилност", коментира министърът на вътрешните работи и пред Нова тв.

"Ако не се стигне до решение, ще трябва да го преосмислим. Затова са необходими и преговори. Има възможност да отложим решението и то да бъде валидно само за хората, които оттук нататък ще постъпват на работа в МВР. Но това няма да реши проблемите в момента", коментира Румяна Бъчварова.

Междувременно след близо пет часа протестът на служителите на МВР в столицата приключи. Униформените се разотидоха малко след 20:30 часа. Движението при кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" е пуснато.

Във Варна обаче полицаите продължиха своя протест до по-късно. Всички подстъпи в посока Бургас бяха блокирани, пише "Фокус".

На пътното платно в началото на Аспаруховия мост в посока Бургас беше паркирана хоризонтално полицейска кола. На въпрос каква е причината за спряното движение, служителите отговаряха, че трябва да се търси информация от пресцентъра на МВР.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 8 години
Не знам с кои очи тези хора протестират! То трябва да си крайно нагъл и арогантен, а предвид простетите, явно не става въпрос за изключение.Заплащането в МВР трябва да се промени из основи като концепция, както и ефективността на личния състав. 50000 наети за държава като нашата не е никак малко, а в малките общини има по една патрулка, отговаряща за по 10 села. В резултат - никой не е доволен. Както се вижда и самите работещи в системата.В МВР всичко се случва бавно. Никой не бърза за нищо. Организацията на работа е на ниво 1984-а година. Очевидно има прекалено много писарушки.Подкрепям протеста на униформените служители на ведомството. Тяхната работа е наистина и видимо по-тежка, по-сложна, изисква опит и знания.Не подкрепям протеста на дебелата лелка в КАТ, която по цял ден седи зад бюрото и се кара с хората, защото е в лошо настроение.Не подкрепям и протеста на бабата в паспортното, която също "отмята" дните, блеейки в една точка.Добре дошли на пазара на труда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
potten
преди 8 години
Оставките на полицаите е последния вариант, преди да стигнат до тях нека първо да се обсъди търпеливо въпроса, да се види докъде държавата може да отстъпи, докъде и полицаите също ще направят компромис, да се постигне някакво съгласие и да вървим заедно напред по пътя на прехода и реформите.Само със сърдене не става, но и държавата трябва да разбере, че когато човек се посвещава да служи цял живот на народа и на държавата си, то насреща трябва да се получи подобващо отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
realista
преди 8 години
Първо правят нещо после мислят тези от ГРОБ. Цялата им работа такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
redcretin
преди 8 години
Не ***, оставката е първата възможност! Така е в белите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Jekata
преди 8 години
Що не паркирате кола вертикално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още