IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев отрече да се извършва чистка в здравната система

Прекупвачите на лекарства от аптеките по някакъв начин трябва да бъдат озаптени и лекарствата да си оставят в България, каза здравният министър

13:37 | 12.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев отрече да извършва чистка в системата на здравеопазването и определи рокадите на висши ръководни постове като рационални промени в полза на здравеопазването.

Това се рационални промени, които в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени "чистка". Напротив, това са промени, които целят подобряване на системните параметри в здравеопазването”, каза служебният здравен министър пред БНР. “Действам така, както трябва да се действа, защото познавам системата, зная какво й е необходимо и няма значение колко дълъг ще бъде мандата ми”, коментира той.

Семерджиев мотивира всяка от смените, които направи, като започна от подмяната на директора на "Пирогов".

“Аз оставих в Съвета на директорите проф. Стоян Миланов, а той сам подаде оставка. Без никаква причина, той подаде оставка и от поста "Национален консултант по спешна медицинска помощ". Тоест това е негово решение, а не мое уволнение. На практика, аз направих това, защото трябваше бордът на директорите да се освежи с хора, които биха могли да упражнят някакъв контрол върху неконтролираното нарастване на дълговете на "Пирогов", обясни Семерджиев.

В края на миналата година "Пирогов" е достигнал над 25 млн. лева дългове, от които 14 млн. лева просрочени и неразплатени, изтъкнна министърът.

По думите му същото важи и за центъра "Фонд за лечение на деца". В крайна сметка директорът подаде оставка, защото не се справи с един административен проблем, посочи Семерджиев по повод оставката на проф. Пилософ като директор на Фонда.

Този административен проблем не се дължи толкова на невъзможността директорът да направи нещо, колкото на факта, че в правилника за този център има заложени бомби, които в крайна сметка, изгърмяха. По един казус, който е всеизвестен вече в България - на малкия Байрям, се случи така, че някой трябваше да понесе административната отговорност и проф. Пилософ сам подаде оставка”, каза Илко Семерджиев.

По отношение на смяната на директора на агенция „Медицински одит” министърът посочи, че е нужен нов ръководител, който да върне контрола в НЗОК.

През годините НЗОК беше обезсилвана, изваждайки от нея контролните функции, както финансови, така и медицински. През 2002 г. бяха уволнени 118 контрольори от НЗОК, а няколко години по късно от нея беше отделен така нареченият сега "Медицински одит". Новият човек, представител на държавата, който е и шеф на надзора, д-р Михаил Христов оглави и Медицинския одит, за да може да върнем по този начин контрола в НЗОК и той да е споделен между нея и здравното министерство“, каза Семерджиев.

Що се отнася до лечебните заведения, които ще работят с Фонда за лечение на деца, Илко Семерджиев заяви, че те са длъжни да провеждат обществени поръчки за медицинските изделия. “Щом фондът е поставил това условие да се закупуват чрез обществена поръчка, нищо не пречи, който желае да се ползва от финансиране от фонда, да подаде такава поръчка. Който се противопоставя на тези три фактора, очевидно няма как да бъде партньор нито на фонда, нито на някой друг, който взема решение в системата на здравеопазването”, смята министърът.

В събота, новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че правилникът за работа във фонда ще бъде променен. В него ще бъде записано, че на частните болници, които са освободени по закон да провеждат обществени поръчки, няма да бъде платено за медицинските изделия, ако не са закупени по Закона за обществени поръчки. Според  министър Семерджиев, Троева е влязла във Фонда "с летящ старт". 

По отношение на стартиралите проверки за липсващи на българския пазар лекарства в складове и аптеки Семерджиев посочи, че очаква докладите.

“Моята отговорност като служебен министър на здравеопазването и вицепремиер е тези прекупвачи на лекарства от аптеките по някакъв начин да бъдат озаптени и лекарствата да си оставят в България, а не да бъдат изнасяни на по-скъпи цени в чужбина”, каза министърът.

По думите му докладите от проверките ще дадат пълна яснота къде стават злоупотребите. “След това ще разследваме и кой прави тези злоупотреби”, каза Илко Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още