IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на „Софиямед“ придобива болница „Бургасмед”

Концентрацията няма да повлияе негативно на конкуренцията на пазара, посочва КЗК

11:38 | 22.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Собственикът на „Софиямед“ придобива болница „Бургасмед”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между „Клиник Инвест” ЕООД и МБАЛ „Бургасмед” ЕООД и „Медицински център Бургасмед” ЕООД, става ясно от решение на Комисията, публикувано на сайта й.

Концентрацията ще се осъществи чрез придобиването на 100% от капитала на „МБАЛ Бургасмед” ЕООД и „Медицински център Бургасмед” ЕООД, от което следва, че „Клиник инвест“ ЕООД ще упражнява едноличен контрол върху тези предприятия, посочва се в решението на антимонополния орган.

Едноличен собственик на капитала на „Клиник Инвест” ЕООД е „Идар 2” ООД, което се контролира от пазарджишкия бизнесмен Михаил Николов Тиков, който е и собственик на скандално прочулата се частна клиника „Софиямед“.

Тиков контролира най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед", "Пълмед", МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, както и още няколко частни клиники във Велинград, Пазарджик, Пещера и Пловдив. Контролира също така (пряко или косвено) дружества в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и строителството.

Предварителният договор между фирмите за придобиването е подписан през март.

В решението на КЗК се посочва, че купувачът има намерение да придобие дружества, които оперират на пазари в областта на предоставянето на медицински услуги. По тази причина Комисията счита за целесъобразно нотифицираните придобивания да бъдат оценявани в едно производство с цел да се отчете реалната пазарна мощ, която ще придобие „Клиник инвест“ ЕООД след тяхното финализиране, което е записано и в европейската регулация на концентрациите.

„Клиник Инвест” ЕООД е част от група от предприятия под контрола на Михаил Тиков, която извършва предоставяне на болнична и извънболнична медицинска помощ, търговия на едро и дребно с лекарства и други фармацевтични стоки, строителство на жилищни и нежилищни сгради, отдаване под наем на недвижими имоти, хотелиерска и ресторантьорска дейност и други обслужващи спомагателни дейности.

В решението на КЗК се посочва, че Комисията в конкретния случай не счита за необходимо да оценява вертикалните ефекти, поради незначителното пазарно присъствие на придобиващата група на пазара на търговия на едро с лекарства.

С оглед на факта, че придобиваща контрол група притежава болнични заведения в райони (София град, Пловдив и Пазарджик), различни от този на придобиваната болница (Бургас), може да се направи извод, че на никой от регионалните пазари, на които оперира придобиващата контрол група, тя няма да промени своето пазарно положение след сделката. Единственият ефект от операцията е свързан с навлизане на групата на пазара в района на Бургас, където пазарното присъствие на придобиваната болница е под 5%, пише в документа.

КЗК прави извод и че след осъществяване на сделката придобиващата контрол група ще притежава дял от 3,33% за 2013 г. и 3,73% за 2014 г. от изплатените средства от НЗОК към болниците в страната, който не може да й позволи да влияе върху условията на конкуренция на пазара.

Тъй като придобиващата контрол група притежава лечебни заведения в райони на страната (София, Пловдив и Пазарджик), различни от този, в който оперира придобивания МЦ (Бургас), може да се направи извод, че на никой от регионалните пазари, на които оперира придобиващата контрол група, тя няма да промени своето пазарно положение след сделката. Единственият ефект от операцията е свързан с навлизане на групата на пазара в район Бургас, където пазарното присъствие на придобивания МЦ е незначителен  - 0,5%, пише още в решението.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Crusible
преди 8 години
Количествените натрупвания водят след себе си и до консолидация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още