IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижиха нивото на компетентност на неонатологията в "Софиямед"

Лечебното заведение ще бъде с по-ограничени възможности в грижата за родилки и новородени

16:01 | 12.05.15 г.
Понижиха нивото на компетентност на неонатологията в "Софиямед"

Да бъде понижено нивото на компетентност на Отделението по неонатология на болница "Софиямед" – такава заповед е подписал снощи здравният министър Петър Москов, съобщи Министерството на здравеопазването. 

Така лечебното заведение ще бъде с по-ограничени възможности в грижата за родилки и новородени, заради което пък ще намалее и финансирането му от Здравната каса.

Основно ще обслужва бременни с нисък риск и ще осъществява рутинни грижи за новородени, а при усложнения ще трябва да ги транспортира до други болници с второ или трето ниво на компетентност.

Заповедта е подписана след приключили проверки, включително и от страна на Столичната регионална здравна инспекция, след скандалния случа с бебето Никол, което беше бито от  акушерка.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" установила след проверка миналата седмица поредица нарушения в лечебното заведение и препоръча на Москов да намали нивото на компетентност от второ на първо, което вече е факт.  Проверката показала, че броят на персонала в неонатологията е недостатъчен.

Одиторите са установили пропуски в лечебно-диагностичния процес на новородената Никол. На 18 април бебето беше транспортирано в друга болница, тъй като е била констатирана анемия, която не се повлиява от кръвопреливане.  В документите на детето липсва информация за проследяване на обективното състояние от дежурния лекар в "Софиямед" за времето от 8.30 до 19.30 ч. на 18 април, с изключение на описание за направено кръвопреливане, се посочва в доклада.

Акушерката, която бе заснета чрез видеокамери да нанася побой над новороденото, е работила по трудов договор и договор за извършване на работа чрез личен труд, като е имала и 24-часови дежурства. По време на дежурството на Ковачева е трябвало да има и дежурен лекар.

Около раждането на бебето, което се е случило на 14 април с цезарово сечение, също са установени нарушения.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още