IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешната помощ няма педиатрични линейки, защото липсват неонатанолози

Транспортирането на новородени с медицински проблеми се извършва с транспортни кувьози, които са част от оборудването на болничните отделения

11:13 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Спешната помощ няма транспорти кувьози, които се използват за специализиран превоз на новородени, защото в системата липсват неонатаналози, става ясно от отговор на здравния министър Николай Петров на парламентарен въпрос от депутатите от "БСП за България" Георги Йорданов и Румен Георгиев.

Линейките у нас са с три класа оборудване - за превоз на пациенти, за оказване на спешна медицинска помощ и за оказване на спешна медицинска помощ от реанимационен екип.

"Линейките са подходящи за оказване на спешна медицинска помощ за деца и възрастни", пише в отговора на здравния министър.

В системата на спешната помощ обаче няма т.нар. педиатрични линейки. Поддръжката и контрола по настройките на инкубаторите в тях изисква специфични познания, а в системата липсват такива специалисти. Неонатанолозите се намират в специализираните отделения на болниците, посочва още Петров.

В тези отделения има 33 транспортни кувьози/инкубатори, които са закупени по проект, финансиран от европейските фондове и Норвежкия финансов механизъм. Те са със собствен кислород и батерийно захранване, но могат да бъдат включени и в системите на линейките.

Николай Петров обяснява, че при необходимост за транспортиране на новородени от стандартните линейки се премахва част от оборудването (механизирана носилка) и на негово място се монтират тези транспортни кувьози. Така е решен и проблемът със специализирания транспорт на новородени с медицински проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още