IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният размер на пенсиите ще стане 335 лева от 1 юли

Повече от половината пенсионери в България получават до 300 лева, каза управителят на Националния осигурителен институт

17:28 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Средният размер на пенсиите ще стане 335 лева от 1 юли

Повече от половината пенсионери в България -58% от всички, получават до 300 лева, колкото е прагът на бедност, каза в интервю за БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Те ще получат увеличение между 2,70 лева и 7,80 лева след индексацията на пенсиите от 1 юли тази година.

От 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2015 г., ще бъдат осъвременени с 2,6%. Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според които пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. 

След осъвременяването им от 1 юли средният размер на пенсиите ще достигне 335 лева или с 8,50 лева повече. Минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с почти 5 лева до 161 лева. С почти 3 лева ще нарасне социалната пенсия за старост. Пенсиите от 910 лв. няма да бъдат индексирани, уточни Петков, като обясни, че максимален размер на изплащаните пенсии е обвързан с максималния осигурителен доход, който не се променя за тази година. По данни на НОИ това са между между 34-35 хиляди пенсии. 

Близо 4 500 души вече са прехвърлили партидите си от частен пенсионен фонд към сребърния, потвърди Петков. Занапред осигурителната им вноска ще отива в Държавното обществено осигуряване.

22 хиляди пенсионери от т. нар. силови ведомства са се възползвали от възможността да прехвърлят партидите си за втора пенсия в НОИ и да получат пълния размер на пенсията си. Увеличението на пенсиите им по данни на института е средно със 78 лева, каза управителят на НОИ. Петков напомни, че това по закон е възможно само до края на тази година.

От началото на годината до 15 юни малко над 700  души са се възползвали от правото на ранно пенсиониране с намалена пенсия в размер на 0,4% за всеки недостигащ месец от осигурителния стаж.

Намалява и броят на инвалидните пенсии, подчерта управителят на НОИ и обясни, че основната причина затова е промяната, която влезе в сила от началото на 2015 година, свързана с това, че не се отпускат социални инвалидни пенсии в намален размер, каквато възможност имаше до края на 2014 година. В предишни години по над 40 хиляди такива пенсии се отпускаха годишно, отбеляза Петков.

Броят на инвалидните пенсии, отпуснати за първото полугодие на тази година вече е под 30 процента от всички пенсии, защото имаше периоди, в които почти всяка втора пенсия беше инвалидна.

140 хиляди са работещите пенсионери по последни данни на осигурителния институт, като 110 хиляди от тях са пенсионерите от силовите ведомства с ранни пенсии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още