IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилно правителство ще има само с ясна програма и подкрепа, смята президентът

Необходими са публични ангажименти и всяка партия да покаже какво подкрепя, обясни Плевнелиев

12:07 | 31.10.14 г.
Стабилно правителство ще има само с ясна програма и подкрепа, смята президентът

Политическите партии трябва да се обединят около програма, която е „публична, разписана по месеци и бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя“, препоръча президентът Росен Плевнелиев. Само по този начин ще има устойчиво правителство, смята още той.

Парламентът е мястото, където обществото трябва да види окончателната и успешна формула за съставяне на правителство в България, обясни още Росен Плевнелиев, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Той допълни още, че в предстоящите консултации с политическите сили ще призове партиите да работят за решаването и на неотложните, и на стратегически задачи, които ще бъдат поставени в дневния ред на 43-ото Народно събрание.

„Няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на базата на чисто политически подход“, коментира още държавният глава.

Той допълни, че страната има нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. Плевнелиев припомни още, че парламентарно представените сили са декларирали своята подкрепа за осъществяването на административна реформа, за реформа в сектор „Сигурност“ и за по-добре работещи регулатори.

За Плевнелиев е нормално в един парламент да има разногласия и сблъсък на идеи по теми като данъчна политика, държавни финанси, спасяването или оставянето на една банка да фалира, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липсата на устойчив подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още