IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: За първите три месеца ПЧИ възлизат на 380 млн. евро

Фокусът на Българската агенция за инвестиции е най-вече върху автомобилостроенето

11:44 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Стамен Янев: За първите три месеца ПЧИ възлизат на 380 млн. евро

За първите три месеца на годината България е привлякла преки чуждестранни инвестиции в размер на 380 млн. евро. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

По думите му това е около 70% от постигнатото за същия период на 2015 година, когато сумата е била в размер на 580 млн. евро. Янев уточнява обаче, че за тази година данните са предварителни, сравнени с окончателните данни от предходната година.

Янев обясни разминаването на данните за чуждестранните инвестиции у нас, оповестени от Министерството на икономиката, и тези от БНБ, с различните методики и със сезонни разлики. От тази година БНБ използва друга методология за отчитане на ПЧИ, напомни той и допълни, че това са предварителни данни, а в повечето случаи окончателните данни се коригират във възходяща посока. 

БАИ отчита засилен интерес към вложения в Северна България, след като бе дадена възможност за освобождаване от данъци, ако печалбата се реинвестира в район с висока безработица.

По повод провеждащата се днес конференцията „Привличане на инвестиции – Размисли и стратегии за България в растеж" Янев сподели, че основните цели на БАИ са свързани с разширяването на партньорската мрежа чрез подписване на меморандум за сътрудничество с Конфиндустрията, обединяваща италиански фирми, и да привличаме повече инвеститори от Италия. Той посочи, че за миналата година Италия заема едва десето място като инвеститор у нас, а има потенциал за повече.

"За БАИ фокус представлява индустрията като цяло и най-вече автомобилостроенето. 8 от 10 автомобила в Европа са с произведени части в България. Моето голямо желание е скоро да имаме истински автомобилен производител, който произвежда в България", сподели Янев.

Стамен Янев ще бъде и част от делегацията, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където ще присъстват и много големи международни компании. „Надяваме се по всякакъв начин да засилим интереса към България като добра дестинация за инвестиции и иновации. Подходящото ѝ място е на лидер в региона със своите възможности”, коментира той.

Стрната ни се движи добре по плана „Юнкер“, смята Янев. Подписани са три споразумения, които насърчават малките и средни предприятия. Той призна за известно изоставане при привличането на стратегически инвеститори, но изрази надежда, че това ще бъде наваксано и ще успеем да представим пред ЕК значими проекти, които да бъдат финансирани по Плана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още