IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община продължава с обновяването на автобусния парк

Търговете за проекта с RDF горивото ще тръгнат до края на годината

10:43 | 19.03.16 г.
Столичната община продължава с обновяването на автобусния парк

До няколко дни в Столичния общински съвет ще внесе нова програма за обновяване на автобусния парк в София. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Фандъкова подчерта, че с изпълнението на програмата през 2019 г. средната възраст на автобусите в София ще падне под 7 години.

Още тази година ще тръгне процедура за закупуване на за 30 нови автобуса със спестените средства от предишния проект за модернизация на градския транспорт, съобщи тя. Ще се заложи и закупуването през следващите години на 160 нови автобуса, като от тях ще има и определен дял електробуси в зависимост от бюджета, обясни тя.

Продължава и строителството на метрото в София. От 23 март се затваря участък от бул. “Гоце Делчев” в кв. “Красно село” и се стеснява движението по бул. “Борис ІІІ”, след това ще се затвори и ул. “Житница”. В края на следващата седмица ще бъде затворен за движение и бул. “Патриарх Евтимий”, като движението ще се осъществява двупосочно по бул. “Васил Левски”. “Тапите” ще са за около година и половина – две, като предстои дружеството “Метрополитен” да обяви точните дати и срокове през следващата седмица.

Столичният кмет посочи, че услугите по чистотата може отново да станат общински, а не  да се осъществяват само от частни фирми. Целта е общинското дружество да има достатъчен капацитет, като то може да стане част от “Топлофикация-София”, каза тя. Предвижда се да се създаде общинско предприятие по модела на системата за поддържането на парковете, което ще се случва постепенно, обясни тя.

До края на годината ще се подготвят и внесат апликационните форми за финансирането на проекта за изгаряне на RDF отпадъци, каза още Йорданка Фандъкова. Проектът е предвиден в новата оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. Инвестицията е за 135 млн. евро, като по-голямата част от нея ще са безвъзмездни европейски средства, подчерта тя.

С тази инсталация ще се завърши кръга за оползотворяване на отпадъците, обясни столичният кмет. След приключването на проекта, което ще отнеме около три години и половина – четири, около 30 хил. души ще се топлят с енергия от отпадъци.

Според Фандъкова с RDF горивото ще се намали с над 10% използването на газ в “Топлофикация-София”, който е основен фактор при определянето на цената на парното. Очакванията замърсяването от дейността на ТЕЦ София да намалее два пъти.

Подготвя се и цялостна стратегия за общинското здравеопазване в София предвид новата Национална здравна карта, така че да се гарантира услугата на територията на София, обясни тя.

Фандъкова отчете, че в завода за преработване на отпадъци, който беше открит през миналата година, са били сепарирани 510 т черни метали, 76 т хартия, по 28 т цветни метали и пластмаси 102 т найлон и 833 т стъкло. Произведени са и 7 300 т висококачествен компост и над 1 700 мегаватчаса енергия. Големият ефект според нея е постигането на над 50% рециклиране на отпадъците.

Фандъкова посочи, че се продължава с изграждането и реконструкцията на ключови улици и булеварди. През тази година ще се работи по бул. “Монтевидео” в кв. “Овча купел” и ул. “Обиколна” в кв. “Дружба”. До няколко седмици започва ремонтът на бул. “Владимир Вазов”, ще се ремонтират и изграждат и улици в кварталите.

Кметът на София посочи, че подкрепя идеята за отнемане на имоти паметници на културата от собствениците им заради лоша поддръжка. Според нея има различни механизми за финансирането на тези сгради, но трябва да се работи и собствениците да са по-активни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още