IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхпроизводството на лавандула у нас затруднява намирането на пазари

В момента има много непродадено лавандулово масло и търсенето е сравнително слабо

09:07 | 31.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производството на лавандула у нас през последните години се увеличава и дори се наблюдава тенденция на свръхпроизводство и трудност при намирането на пазари за количествата произвеждано лавандулово масло. Това съобщи в интервю за БНР Веселина Ралчева от УС на Българската асоциация за биопродукти.

По думите й задържалите се вече няколко години високи цени на лавандулата са направили производството й много рентабилно.

Освен в планинските райони, за които е била традиционна, лавандулата разширява географското си присъствие с големи насаждения в Северна България и Добруджа, посочи още Ралчева.

В момента има много непродадено масло и търсенето е сравнително слабо, а търговците изчакват и търсят най-доброто. Първите сделки са на нива поне 20 на сто по-ниски от миналогодишните.

Основни дестинации за износ са както доскорошният дългоогодишен лидер в производството на лавандула Франция, така и Германия, Швейцария, Австрия, САЩ и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Щом казваш. Няма нищо лошо да се гледа на баницата мекото. Едва ли се печели толкова от зеленчук, щом не гледат. Трудоемък.. ами явно не че се печели повече а се работи повече и от там и по-голям приход. Ако си едър зеленчукопроизводител, няма самия ти да копаш ще наемеш хора, ама те пари ще искат и явно печалбата ще утече иначе пука му колко се работи, стига да може да реализира продукцията на цена, да има за работниците, да има и за него. Освен това е нетраен зеленчука, което също си е проблем. Абе опитвам се да ти кажа, че щом не гледат, значи има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
ert
преди 7 години
Идеята ми е, че нашите фермери все още гледат на хляба мекото, т.е. гледането на ниско трудоемки култури. От зеленчук се печели добре, обаче е много хамалогията по него. Затова и основните зеленчуко производители у нас са главно дребни стопанства, големите по-скоро бягат от зърното към овошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Нещо не ти схванах тезата. И защо трябва да гледат зеленчук, като е трудоемък, евтин и нетраен не можах да разбера. От любов към зеленчука или поради друга някоя причина? Нали всеки иска пари да изкара. не е идеята да копаш е така, за спорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Нещо не ти схванах тезата. И защо трябва да гледат зеленчук, като е трудоемък, евтин и нетраен не можах да разбера. От любов към зеленчука или поради друга някоя причина? Нали всеки иска пари да изкара. не е идеята да копаш е така, за спорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ert
преди 7 години
Като се качат много мамуни на клона, така става. Проблемите с ниската рентабилност на зърното просто се сменят с други проблеми, защото всички отиват пак към нико трудоемки производства. А зеленчук почти на никой не му се гледа, защото там трябва много работна ръка, не става само с техника. Пред зеленчука се предпочитат плодовете, защото там реколтата се прибира за месец а останалото време почти няма работа по дърветата, а не като зеленчука от пролетта чак до есентта да ти трябват работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още