IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отложи заседанието за атентата на летището в Бургас*

Повечето пострадали при атентата не са били редовно уведомени за делото

11:56 | 26.09.16 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

Съдът отложи насроченото за днес заседание за атентата на летището в Бургас, предаде БНР.

В залата е станало ясно, че повечето от хората, които пострадаха при атентата на летището в Сарафово от 18 юли 2012 година, не са редовно уведомени за делото. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги призоват за следващото съдебно заседание. 

Обсъжда се и възможността да се съкрати времето на процеса, като някои от пострадалите и свидетелите от Израел бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.

При атентата бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени.

Делото стигна до съда след четиригодишно разследване. Прокуратурата обвини задочно Мелиад Фарах – с австралийско и ливанско гражданство, и Хасан ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 година са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Фарах и Хадж Хасан са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната  сигурност. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол".

Делото в Специализирания съд трябваше да се гледа от съдия Аделина Иванова, като в съдебния състав влизаше още Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели. 

Делото бе отложено за 10 ноември от 10 часа. 

*Новината е допълнена в 15.07 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още