IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на съдиите ще сезира ЕК за последните промени в Закона за съдебната власт

Причината са приетите промени в норматива, които предвиждат магистратите задължително да декларират членство в организации с нестопанска цел

16:46 | 11.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия (ЕК) и Европейския съд за правата на човека в Страсбург за последните промени в Закона за съдебната власт. Това става ясно от обръщение на магистратската организация изпратено до медиите.

Причината за решението на ССБ са приетите промени в норматива, които предвиждат магистратите задължително да декларират в едномесечен срок от влизането му в сила, членство в организации с нестопанска цел, от които не са изключени професионалните организации. 

От Съюза на съдиите в България посочват, че тази промяна е само маскирана като стъпка към по-голяма "прозрачност".

Те припомнят, че "сковаващият ефект" от това задължение е отчетен и от най-авторитетните международни магистратски организации - Международната съдийска асоциация и МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) в техни становища.

Съюзът на съдиите се обръща към членовете си, че срокът за подаване на декларация за членство в професионална организация изтича на 14 септември 2017 г. Те уточняват, че всеки съдия може да декларира членство или да напусне по негова собствена преценка.

Други промени в Закона за съдебната власт, които организацията определя като "противоконституционни и не по-малко опасни" и срещу които вече се обяви против са задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер, както и промяната членовете на ВСС след приключване на мандата им да се връщат в системата, на каквато длъжност поискат.  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още