IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС ще иска от президента вето за някои текстове от Закона за съдебната власт

Под прицел е текстът за отстраняване на магистрати, обвинени за тежко умишлено престъпление

16:15 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се обедини зад идеята да поиска от президента да наложи вето на част от новите текстове в Закона за съдебната власт, предаде БТА. 

В конкретния случай става дума за текст, който предвижда отстраняване на магистрати, обвинени за тежко умишлено престъпление.

Членовете на съвета се обединиха зад решението, че правната комисия на ВСС ще изготви становище по гласуваните текстове в НС.

От дебата стана ясно, че не е изключено кадровиците да поискат от държавния глава вето и по други от окончателно гласувани текстове.

Членовете на ВСС не са съгласни, че практически се отнема възможността кадровият орган да решава в кои случаи на повдигнато обвинение магистрат да бъде отстранен.

По-рано днес парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, според които възможността за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи остава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още