IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се финансиране за нова детска болница

Идеята е тя да поеме всички структури, които са пръснати в отделни здравни заведения, заяви зам.-министърът на здравеопазването

10:43 | 12.08.15 г. 1
Търси се финансиране за нова детска болница

Министерството на здравеопазването усилено работи по намерението за изграждане на детска комплексна болница. Това потвърди зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

„Имаме идея да се изгради детска болница, която да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения. Ако успеем да го направим, а вярвам, че ще го направим, то ще е свързано със сериозно финансиране, което ние продължаваме да търсим. От началото на този мандат нашият екип не е преставал да търси финансиране на този проект“, каза той.

И изтъкна, че основният проблем е финансирането. "Ако имаме 15 млн. лева капиталови разходи за година, едно такова лечебно заведение изисква поне 5-6 пъти по-високи разходи", поясни той.

Относно стартиралата програма за майчино и детско здравеопазване, по която са осигурени 2 млн. лв. за изграждане на здравно-консултативни центрове за детско и майчино здраве към областните болници в страната Шарков каза, че в момента в болниците се сформират екипи, които да започнат да обслужват майки и деца с хронични заболявания и малформации от септември.

"Целта ни е през тази програма да осигурим поне малко спокойствие на родителите с такива деца. Целта е с екипа от педиатър, социален работник и психолог на едно място да се осъществи цялостната грижа за здравето на майките и децата", посочи той.

"Имаме достатъчно специалисти за тези детски центрове. В здравеопазването има изключително компетентни лекари, особено когато става дума за детско здравеопазване. Идеята е в този център да се осъществява консултативна помощ. Екипът може да извика специалист, за да прегледа детето с хронично заболяване, увери д-р Шарков. Програмата се финансира от Министерството на здравеопазването.

Ще има сериозна информационна кампания за ваксините, потвърди зам.-министърът. По думите му ваксинирането е необходимо. "Имаме два пътя на развитие. Единият е да се върнем в Средновековието и да умираме от болести, които са върлували тогава. Другият е да бъдем модерно общество и да вървим напред. Дебатът е да се получи повече информация за ваксините", коментира Шарков.

Във връзка с хоспиталицациите само срещу лична карта заместник-министърът каза, че системата работи.

„ По този начин се борим с фалшивите хоспитализации. Вече имаме случай, който сме предали на прокуратурата. Пациент, който е лежал в една болница, се оказва, че по същото време е бил лекуван и в друга болница. Ще бъдем безкомпромисни към такива неща и ще спрем всички такива порочни практики“, заяви Шарков.

Планира се тотална подмяна на линейките в Спешна помощ. Ще бъде променена и инфраструктурата на центровете за спешна медицинска помощ. Мерките са предвидени да се реализират до 2020 г.

Здравното ведомство е твърдо решено за въвеждане на т.нар. медицински триаж. Пациентите ще бъдат групирани в три групи в зависимост от тежестта на тяхното заболяване. В първата, червена група попадат пациенти с пряка опасност за живота. Втората - зелена, ще бъдат групирани пациенти, които не са в пряка заплаха, но във времето има опасност да се появи заплаха за живота им. Третата група са такива, които не са с пряка заплаха за живота. 

"Така, когато имаме пациент с пряка заплаха, да бъде приоритетно обслужен, а след това другият пациент", поясни д-р Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Дежаву... хаха! Сега ако се окаже и, че вече има австрийско дружество, което е готово да я построи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още