IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урбанизацията и предизвикателствата към големите градове

Към 2050 г. София вероятно ще има над 4 млн. жители, прогнозира главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на Green Forum 2016

13:16 | 30.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Към 2050 г. 70% от световното население ще е концентрирано в големите градове. Тогава София ще има над 4 милиона жители, стана ясно на Green Forum 2016, организиран вчера от списание „Мениджър“.

Участниците обсъждаха варианти за намаляване на въглеродните емисии, ефективното управление на отпадъци, дигитализацията и други инициативи за създаване на условия за устойчиво развитие на градовете и опазване на околната среда, съобщиха организаторите.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова увери участниците, че ресурсната ефективност и устойчивото управление на отпадъците са сред приоритетните зелени политики на национално ниво.

„Законодателните политики у нас по отношение на отпадъците са насочени най-вече към предотвратяването им, но и към насърчаване на повторното им усвояване, защото целите на европейско ниво до 2030 г. са да бъде постигнато 65% рециклиране на битови отпадъци и 75% рециклиране на отпадъци от опаковки”, каза тя.

Николова и представи Националния план на действие за насърчаване на зелените обществени поръчки, целящ ускореното им навлизане у нас.

„Вече има реално приложено облекчения по отношение на електромобилите, които са освободени от годишен данък, но процесите по развитие на зелените политики са бавни и скъпи и до голяма степен успехът им зависи и от промяната в поведенческите модели”, коментира тя.

Петер Еек, директор на дирекция „Управление на отпадъците“ към Министерство на околната среда на Естония, представи постигнатите резултати  в Талин.

Столицата на Естония е на второ място сред всички европейски столици по отношение на това с показател от почти 100%. „Имаме много по-либерален подход, като е дадена автономия на общините да организират обществени поръчки за събирането на отпадъците”, каза Еек.

„Таксите за ползване на сметищата дисциплинират бизнеса да се насочи към търсенето на устойчиви решения за кръгова икономика, с максимално оползотворяване на производствените отпадъци и основната концепция на националните политики за управление на отпадъците в Естония е „Сметищата са отживелица”, обобщи той.

Красимир Ненов, зам.-изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3, коментира, че подобни успешни практики има и в България. 

„Един от отпадните продукти в работата на Марица Изток 3 е гипсът. Ние намерихме голям европейски инвеститор и с негова помощ бе изградено предприятие, което произвежда строителни материали от нашия отпаден продукт, разказа Ненов.

„Освен екологичните ползи, по този начин създадохме и 100 работни места”, допълни той.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков представи пред участниците нова стратегия за развитие на столицата и по-специално плановете за промяна на моделите за придвижване и градски транспорт.

„Към 2050 г. 70% от населението ще населява големите градове. Тогава жителите на София най-вероятно ще наброяват над 4 млн. и затова трябва непрекъснато да работим за подобряване на инфраструктурата и за насърчаване на велосипедния транспорт, метро и пешеходно придвижване”, сподели арх. Здравков.

„Темата за зеленото бъдеще на градовете е неразривно свързана с темата за управлението на отпадъци, тъй като всяка година генерираните от обществото и бизнеса отпадъци се увеличават с 10-12%”, посочи на свой ред Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България.

„Увеличаването на възможностите за рециклиране е част от кръговата икономика и води и до създаването на нови работни места”, допълни той и обобщи, че е оптимист за зеленото бъдеще, защото всяка година събиращите разделно отпадъци се увеличават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
То имаше едно изследване през 1980-а, според което през 2 000-а 92% от населението в света ще са програмисти. Ако се запази тенденцията разбира се. И сега "ако се запази тенденцията" през 2050-а в София ще живеят 4 милиона. А през 2100-а сигурно в София ще живеят повече хора, отколкото в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
От които два милиона и половина *** и София ще бъде една гигантска ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още