IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Обществото не знае за какво партиите изразходват парите си

Големите партии не могат да бъдат оставени без субсидии, заяви бившият председател на Сметната палата

12:42 | 06.12.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства, каза пред БНР  бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Коментарът е по повод дискусията след референдума дали трябва да бъде намалена, или премахната партийната субсидия от държавата, която се дава според броя спечелени гласове за съответната партия.

"Дебатът е непродуктивен. Големите партии не могат  да останат без субсидии, защото ще станат заложници на играчи, които ще използват партиите като марионетки", заяви проф. Димитров. Проблемът, по думите му, не е в размера на субсидията, а в липсата на публична отчетност и прозрачност. 

Той изтъкна, че в момента в закона липсва изчерпателен списък на разходите и партиите са свободни да изразходват средствата, с които разполагат, както намерят за добре. Затова Валери Димитров смята, че всеки разход на партия, който надвишава 5 хил. лв. годишно, трябва да е публичен и да е ясно кой получава средствата.

Той посочи още, че сега партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и се отчитат като малките и средни предприятия. Този тип отчетност  маскира нещата, каза проф. Валери Димитров.

Според него  всичко може да бъде сложено в графата "присъщи на дейността на партиите разходи", например луксозните почивки.

Ако бъдат направени промени в законодателството за партиите, контролът на Сметната палата ще стане по-ефективен. "Аз съм песимист, не смятам, че ще има промяна", каза бившият шеф на институцията.

„Сега нормативната уредба не е логически довършена и това не е случайно“, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още