IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Жаблянов: Постановлението за бежанците не беше подсигурено със средства за общините

Не виждам защо България трябва да тича пред всички останали, заяви социалистът

10:58 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отмененото от кабинета постановление за настаняване на бежанци в страната изискваше общините да поемат ангажимент към новодошли хора, без да имат бюджет за това. Това каза пред bTV Валери Жаблянов от БСП.

Той коментира отмяната на документа от Министерския съвет, като заяви, че той не е бил съгласуван с други нормативни актове. 

По думите му отмяната съвпада с позициите на министрите от служебния кабинет, а който не е бил съгласен, е бил убеден с представените на заседанието аргументи.

След като от стенограмата на заседанието става ясно, че постановлението е отменено по желание на президента Румен Радев, Жаблянов коментира, че в случилото се няма нищо непоследователно.

Той каза още, че налице е отсъствие на обща европейска политика за релокация на бежанците, а Вишеградската група категорично заяви, че няма да приема преразпределени бежанци на собствена територия. Затова по думите му въпросът за общата европейска политика за бежанците е открит. „И при условие, че той не е решен, не виждам защо България трябва да тича пред всички останали“, каза Жаблянов.

Той коментира още, че отношенията на Турция с Европа са ескалирали заради бежанската криза.

Европа е свързана с Турция, въпросът е, че Европа не отчете идването на власт на Ердоган и тенденциите в последните 15 години, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още