IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В разгара на лятото туристическите пътувания на българите намаляват

Пътуване в чужбина в месеците юли - септември е струвало средно 489 лева

11:46 | 20.11.15 г.
В разгара на лятото туристическите пътувания на българите намаляват

В разгара на летния сезон по-малко българи са пътували с цел почивка както в страната, така и в чужбина. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите през третото тримесечие.

В месеците юли – септември туристически пътувания са реализирали малко над 1,27 млн. българи. Повечето от тях – 80,5%, са пътували само в страната, 14,6% - само в чужбина, а 4,95 – и в страната, и в чужбина.

Спрямо същия период на миналата година пътуванията намаляват със 7,7%. В основата на това понижение е по-ограниченият брой пътувания в страната – с 8,7%, но намаление има и по отношение на пътуванията на българите в чужбина, макар и само с 1,4 на сто.

По-голямата част от туристическите пътувания в страната са били с цел почивка (почти 73%), а на посещения на близки са посветени 18,3% от пътуванията. 64,7% от туристическите пътувания в чужбина са с цел почивка, а 25,4% - посещения на близки. Почти 6% от туристическите пътувания на българите в чужбина са свързани с професионална цел.

От данните на НСИ е видно, че българите предпочитат самостоятелно да организират пътуването си. При почти 90% от регистрираните лични пътувания не са използвани услугите на туристическа агенция. Разбираемо, делът на самостоятелните пътувания в чужбина е по-малък, отколкото на пътуванията в България – 66,4% от личните пътувания на българите в чужда държава са станали без посредничеството на туроператор.

През третото тримесечие средният разход при пътуване е 291,24 лева на човек в страната и 489 лева – в чужбина. Най-голям дял заемат разходите за храна – съответно 45,5% и 32,9%. На второ място при пътуване в страната следват разходите за настаняване (25%), а в чужбина – за транспорт (30%).

Разходите за професионално пътуване пък са средно 242,38 лева в страната и над 1 030 лева за пътуване в чужбина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още