IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симов: Скъпите горива в момента не оскъпяват стоките от първа необходимост

Цената на горивата е "ничия" - определя се от пазара, убеден е директорът на Софийската стокова борса

21:58 | 01.09.15 г. 6
В. Симов: Скъпите горива в момента не оскъпяват стоките от първа необходимост

Скъпите горива не увеличават в момента цените на стоките от първа необходимост, коментира пред БНР директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. „Забелязва се точно обратната тенденция – цените вървят надолу, не само на петрола. Надолу върви и (цената на – б. ред) месото и млякото, и зърното, и олиото, и захарта”, допълни той.

Този коментар е във връзка с протестите срещу скъпите горива и монополите, организирани днес в София, Пловдив, Варна и Бургас. Организаторите на протеста изразиха своите опасения, че скъпите горива повишават цените и на другите стоки и така ограничават развитието на икономиката на страната.

Според тях цените на горивата в България намаляват само при организирането на протести и това се наблюдава и в този момент - цените на горивата на бензиностанциите са започнали да падат, заради организирания във Facebook протест.

Ако този път няма реакция от страна на властите обаче, те заплашват и с блокади на пътища. Протестиращите посочиха като проблем и лошото качество на горивата, не само цената им.

Васил Симов посочи, че цените на стоките са „ничии”, тоест определят се от пазара. „Когато има голямо търсене, цените вървят нагоре, когато има голямо предлагане, цените вървят надолу”, каза той и допълни, че в летния сезон е имало голямо търсене и затова и цената е била по-висока, въпреки ситуацията на световните пазари.

Проверките също са оказали психологически натиск върху някои от собствениците на бензиностанции да намалят цената на бензините и дизела, допълни още Симов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Ха сега.....,не им отваряй очите,че ще измислят ТИР с българска регистрация да влиза в България само с празни резервоари.....,както е при влизане в Турция,с не повече от 600 литра гориво.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Прав е човека, оня ден гледах интервю с един превозвач и той си каза че половината гориво го зарежда от чужбина, пълнят резервоара на границата преди да влезнат ... тук се крие ключа към загадката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Подобно изказване и статия са обида за здравия разум и подигравка с интелекта на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
".....каза той и допълни, че в летния сезон е имало голямо търсене и затова и цената е била по-висока, въпреки ситуацията на световните пазари."А в зимния сезон няма да има голямо търсене.....и цените ще паднат.....,така ли е господин Симов.....?А горивата за отопление къде ги слагате.....?Преди време бяхте обвързали въглищата и петрола с ел.енергията.....общо били енергоизточници.....Защо не пада цената на тока след като цената на петрола бие рекорди по поевтиняване.....?Или задавам много неудобни въпроси.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
pa4anga
преди 8 години
Хич не са глупости,щом има глупци да търпят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Глупости на квадрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още