IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваньо Танов: Не изключвам закриването и на друга митница

Целта е намаляване на административния и увеличаване на оперативния състав, каза директорът на Агенция "Митници"

10:38 | 12.01.16 г. 2
Ваньо Танов: Не изключвам закриването и на друга митница

Не изключвам възможността в бъдеще да бъде закрито и друго териториално митническо учреждение с цел намаляване на административния и увеличаване на оперативния състав. Това каза Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници“, по БНР.

„Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на "Капитан Андреево" е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела, за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс“, заяви Танов.

Във всеки един град – Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса, каза още той.

От вчера митницата в Свиленград вече е закрита. Танов посочи, че са закрити длъжностите на лицата от досегашната митница, срещу които са повдигнати обвинения и докато траят съдебните дела, на тяхно място не може да бъде обявяван конкурс. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки. 

Едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите, коментира още шефът на митниците. През периода 2009-2013 година пет пъти бяха вдигани заплатите в Агенция "Митници". Сега предстои ново увеличаване на заплатите. Възнагражденията ще бъдат повишени с 200 лв. Това увеличение е за младшия състав - около 30 процента. За другия състав, който е с по-високи заплати, няма да има такова сериозно увеличение.

„Корупция има и в други страни, въпросът е тази корупция дали се наказва. Не ми е известно митнически служител да е получил осъдителна присъда“, коментира той.

Около 150 души са изгубили работата си в Агенция "Митници" миналата година заради подкуп, но засега осъден митничар няма, допълни Ваньо Танов. В момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания, повтори Танов.

По думите му още няколко месеца на пазара ще се намират цигари със стари бандероли, което означава на миналогодишните цени. Само една компания е представила новите по-високи цени на цигарите пред Агенция "Митници" досега.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Централизация означава по-силен контрол и по-обемни обществени поръчки в ръцете на централите. Как ще се използва този контрол и към кого ще се насочват тези поръчки, ще зависи вече от служителите в централата. Т.е., след като държавните служби бъдат максимално централизирани, повече няма да вървят оправданията че пъдарите това-онова. Тогава ще важи само за главата и рибата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bertram
преди 8 години
Много митници много народ за следене дали се отчитат на Главния. Централизирана митница = лесна отчетност.... разбирайте го както искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още