IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на данък "вредни храни" среща подкрепата на 53% от българите

Девет от десет анкетирани са срещу повишаването цените на винетките, според проучване на "Алфа Рисърч"

16:08 | 23.11.15 г. 2
Въвеждането на данък "вредни храни" среща подкрепата на 53% от българите

Въвеждането на данък "обществено здраве" среща подкрепата на 53% от българите, сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 10 и 18 ноември сред 1100 души.

Най-силният ефект от дебата "за" и "против" данъка е събуждането на интереса към състава на храните, които ядем.

Като резултат здравните аргументи, сред които най-вече притесненията за храненето на децата, са надделели над икономическите мотиви срещу налога.

Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са запознати дали в използваните от тях продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.

На фона на слабата запознатост притесненията са значителни: от 50% до 57%  се опасяват за влиянието на различни съставки върху собственото им здраве. А по отношение на консумираните от децата храни и напитки, опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-80%.

Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията на хората обаче са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%).

Застаряващото население и оценките за състоянието на отделните сфери оказват решаващо влияние върху вижданията на анкетираните за приоритетите на Бюджет 2016: социални плащания и пенсии (86%), здравеопазване (81%), образование (73%).

Най-ниска е подкрепата за отделянето на повече пари от данъците за администрация (6%), вътрешен ред и сигурност (37%) и за чисто икономически дейности и услуги (38%).

Докато тече бюджетната процедура, финансовият министър, от който като правило почти всички са недоволни, бележи относително лек спад (с 2%), но едва следващите месеци ще покажат дали той ще съумее да удържи позиции.

Според анкетите, девет от десет анкетирани са срещу повишаването цените на винетките.

Евентуален ръст на акцизите на горивата и цените на винетките среща над 90% неодобрение, но ако то бъде компенсирано от ръст или запазване доходите на домакинствата, по всяка вероятност няма да има по-силни обществени последици.

Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Не е много ясно какво точно изразяват тези 53% и дали са хора, които смятат, че вредните храни може да се оправят с данъци и колко смятат, че вредните храни наистина трябва да се оправят, но едва ли ще стане с данъци.Как точно данък вредни храни ще попречи на зърнопроизводители да продават GMO с терминиран зародиш-как ще им попречи за GMO-то, и как да не терминират зародиша?Как точно един данък вредни храни ще попречи на тези, които пържат скорбяла от всякакъв род и вид като за световно, да престанат да пържат такава?Как точно един данък вредни храни ще попречи на порочните практики на винпрома да прави бяло вино от фалшифициран спирт от картофи и стафиди от борсата със съмнително качество?Как точно един данък вредни храни ще попречи на цеховете за безалкохолни да ползват високо-фруктозен царевичен сироп, дестилиран по първобитна технология, в резултат на което замърсен с живак?Как точно данък вредни храни ще попречи да се ползват долнопробни опаковки за консерви с кадмий и олово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
antonio1234
преди 8 години
Силно се съмнявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още