IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Магистратите вече нямат оправдания за вмешателство в работата им

Ще направим всичко възможно до три години да има действащо електронно правосъдие, каза правосъдният министър

12:17 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Захариева: Магистратите вече нямат оправдания за вмешателство в работата им

Според правосъдния министър Екатерина Захариева магистратите вече нямат никакви оправдания за вмешателство в работата им.

Един закон няма как да промени манталитета на магистратите. Той обаче дава предпоставките прокурорите и съдиите да имат всички гаранции за независимост. Те вече няма да имат оправдание, че някой може да им се вмешателства, каза по Нова телевизия правосъдният министър Екатерина Захариева.

Вчера депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за съдебната власт. С промените магистратите ще декларират членството си в организации, включително тайни и неформални организации и общества. С други поправки парламентът реши магистратите да могат да бъдат командировани за не повече от година с предварителното им съгласие. 

„Реформата не свършва с този закон. Има редица други закони, които трябва да се приемат“, каза правосъдният министър по повод новите текстове, приети окончателно.

"Ще направим всичко възможно до три години да има действащо електронно правосъдие", каза тя. 

Всички магистрати ще бъдат задължени да декларират членство в тайни и неформални организации, включително масонски ложи. "Колкото по-бързо приемем новия Закон за съдебната власт, толкова по-бързо ще започне той да се прилага", смята тя. 

"За мен един от най-големите проблеми в системата са встъпителните конкурси", посочи министърът. 

"Хората, независимо дали са имали досег до съдебната система, имат усещането, че тя не е справедлива. Това е лошото", каза още Захариева по повод последно проучване. По думите й нормално е хората да не се интересуват в детайлите на закона. Те дори не разбират как точно работи системата, но проблем е, че гражданите нямат доверие на нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още