IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявките на властта за новия политически сезон

Борба с корупцията и бедността, повишаване на доходите, работещо е-правителство, националните интереси над политическите сметки, обещаха политическите лидери

11:46 | 01.09.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През новия политически сезон БСП ще работи за намаляване на бедността и повишаване на доходите, от ГЕРБ ще търсят обща работа за доброто на страната, обща ценностна база с евроатлантическата ориентация иска ДПС, "Атака" вижда градивното действие в политиката. Това бяха основните призиви на политическите лидери, заявени при откриване на Втората сесия на 44-то Народно събрание. 

За обща работа за доброто на страната между управляващи и опозиция призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в първия работен ден от есенната сесия на парламента.

"Самоцелното политическо противопоставяне ни обрича на застой и ни прави непродуктивни", предупреди той и отсече, че е нужен консенсус и обща работа, защото хората очакват от народните избраници добро законодателство, ползите от което да достигнат до всеки.

Според него обаче опозицията спекулира със законодателството, като твърди, че кабинетът няма проекти, нито цели. "Управленската ни програма е разписана в реален прагматичен дух и в нея няма празни думи, а конкретни цели с ясно разписани мерки за постигането им", увери Цветанов.

Вторият в ГЕРБ предупреди опозицията, че е крайно време дразгите и политическите сметки да отстъпят пред националните интереси и каузи още повече, че предстои да председателстваме ЕС, което е уникален шанс за страната ни.

"За да получим доверието на европейските лидери е нужно да покажем, че ние си вярваме помежду си, избирателите няма да ни простят, ако пропилеем шанса да подобрим имиджа на България в Европа", настоя той.

Според него риториката на омраза не ражда политическо доверие, а "то се печели с честно състезание като се предлагат политически идеи, които са в ползва на хората и развитието на страната". Така че Цветанов се зарече, че ГЕРБ ще работи, както с партньорите си, така и с опозицията, защото ако политиците искат да отправят послание за Европа на консенсуса трябва да са постигнали такъв вътре в страната.

А сред приоритетите на мнозинството в парламента той очерта приемането на Закона за антикорупцията до края на годината, нов Наказателен кодекс, работещо електронно правителство.

"Няма да си затваряме очите и пред престъпността, ще има полицейски управления в населените места, в образованието ще укрепваме връзката между него и пазара на труда, ще разширяваме ролята на профилактиката в здравеопазването, законова база за ограничаването на негативните демографски тенденции", допълни той.

"Днес вече имаме работещи бедни – един на всеки десет, бедни пенсионери и семейства, близо 2,5 млн. българи живеят на прага на бедност", изтъкна председателят на БСП за България Корнелия Нинова при откриване на Втората сесия на 44-то НС. По думите й този политически сезон ще бъде на алтернативата, която БСП ще показва в различните политики.

Тя акцентира на три ключови политики за постигане – образование и наука, икономика и производство, борба с паралелната държава и корупция.

Нинова изнесе тревожни данни за неграмотността и посочи, че напусналите училище деца се увеличават, което се дължи на бедност и неефективност на образователната система. Тя отново настоя за един учебник по предмет в един клас в цялата страна и упрекна управляващите за черно-белите учебници, като заяви, че те са цинизъм и тежка дискриминация.

По отношение на икономиката тя заяви, че малкият и средният бизнес е на колене.
"Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малкия и средния бизнес", се обърна Нинова към управляващите.

Тя призова родното производство да бъде защитено на фона на доказателствата за двойни стандарти в качеството на храните в Източна и в Западна Европа и напомни, че 2020 г. европейските пари свършват.

"10 млрд. лева краде паралелната държава годишно", пресметна Нинова. Затова за социалистите акцент е антикорупционното законодателство. "Ако не спрем, но истински, а не с имитация, корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаването на доходите, нито с намаляването на бедността", отсече тя.

По думите й БСП ще предложи алтернативен бюджет, водена от тревогата за неграмотността, бедността и влошения здравословен статус на нацията. Според Нинова те са елемент на националната сигурност и проблем за бъдещето.

Лидерът на БСП изтъкна, че предстоящото председателство на България е възможност да покажем, че имаме достойно място в ЕС и да поставим националния интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Съюза.

ДПС разкритикува остро управленската програма на правителството и заяви, че тя показва хаос в управлението. При откриване на Втората сесия на 44-то НС лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че в нея липсва ясна визия за бъдещо развитие, че тя е набор от пожелателни декларации, а мерките в нея разкриват неспособността на управлящите да постигнат икономически растеж и социална отговорност.

Той каза още, че формулата на управленското мнозинство е грешна, а вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за "клуб по самодейност".

Карадайъ посочи, че това е доказателство за липса на отговорност и откровена подигравка дори с ЕС. По думите му прилагането на закона все повече означава "бой, тупаник, отвличане".

"Оставете театрото на тетрите", се обърна той към управляващите.

 

Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
на тая статия само дата е нова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Да не е станала някаква грешка? Тези неща ги обещаваха вече и то няколко пъти, едва ли пак ще ги обещават наново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още