IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните пакети ще стимулират правилното разходване на средствата според МЗ

Разделянето на медицинската помощ на два пакета цели тежките състояния да бъдат лекувани по- адекватно, каза зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR

13:37 | 23.06.16 г.
Здравните пакети ще стимулират правилното разходване на средствата според МЗ

Разделянето на медицинската помощ, платена от Здравната каса на два пакета, ще доведе до правилно изразходвани средствата, заложени в системата, няма да се налага доплащане от страна на пациентите. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски пред Bulgaria ON AIR.

Вчера кабинетът прие разделянето на здравните пакети да е записано в закон. Одобреният проект е съобразен с решението на Конституционния съд, според което разделяне на видовете медицинска помощ, заплащана от бюджета на НЗОК, следва да бъде уредено на законово ниво.

Той обясни, че пакетът се определя от сложността и стадия на заболяването на човека, но това няма да доведе до прекъсване на лечебния процес и няма да се налага доплащане от страна на пациентите. Очаква се така да бъдат правилно изразходвани средствата, заложени в системата.

Поискахме това разделение, за да се прецизира състоянието на пациента по-точно, защото то не е без значение, но това няма да намали обемът медицинската помощ", обясни зам.-министърът.

"В основния пакет ще попаднат редица групи - деца, бременни и профилактичните прегледи, които и към момента са в този пакет", категоричен е Адам Персенски.

В наредбата е поставена и листата на чакащите, за да може всеки да я вижда. Очаква се това време да е 40-65 дни.

"Ако всичко, което сме разписали в наредбата, бъде изпълнено, това ще доведе тежките състояния да бъдат лекувани по- адекватно и в периода на вашето лечение да не се изисква доплащане за това, което ви се полага като здравно осигурен", каза зам.-министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още