IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър определи протестите на животновъдите като предизборни

Христо Бозуков отрече да се очаква спиране на пари по европрограми

10:24 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Земеделският министър Христо Бозуков окачестви протестите на животновъдите като предизборни. По думите му недоволството вчера е част от кампанията преди вота, особено след като в понеделник те са били на среща при него.

Вчера животновъди настояваха незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени по мерките за агроекология и биоземеделие от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По думите на Бозуков начинът за разрешаване на конфликти е с разговори, а не със стачки и митинги.

„Аз ежедневно се срещам с производители и организации. В понеделник се срещнах със животновъдите последно, говорихме как стоят нещата и вчера те ме изненадаха”, посочи той пред bTV. 

Бозуков отрече да се очаква спиране на пари по европрограми. Заповедта му, която разгневи животновъдите, засяга две мерки – за агроекология и биологично производство. Причината е, че са се изчерпили средствата. Сметката е на минус при биологичното производство, а при агроекологията са останали около 14 млн. лева.

Той коментира, че парите са дадени на бенефициенти, на които са приети заявления и е изплатено подпомагане.

Бозуков потвърди, че парите са изхарчени за по-кратък период от предвиденото. Той цитира данни, че при агроекологията общо средствата са около 150 млн. лева и 42 на сто от тях, или 65 млн. лева, са отделени за защитени видове птици и са изплатени за унищожаване на продукцията на зърнопроизводителите. 47,5 млн. лв. са дадени на животновъди за опазване и поддържане на пасища и 23 на сто са за контрол на почвената ерозия.

В началото на мандата му Бозуков каза, че е поискал данни за изпълнението на изплащането на субсидиите. Според доклада не може да се гарантират плащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още