IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимният сезон у нас приключва с ръст от 4,5%

Резултатите са малко по-слаби от очакванията, а и спрямо ръста от миналата година

10:35 | 20.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Зимният сезон у нас приключва с ръст от 4,5 на сто, отчете пред журналисти заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. По думите й сезонът за зимните курорти в страната е успешен.

„Отчитаме ръст спрямо един добър зимен сезон през миналата година, което е успех“, каза заместник-министърът на туризма, цитирана от БТА.

Зимният курорт Пампорово е завършил ски сезона със 7% ръст на преминалите туристи. Данните в края на сезона показват 13 млн. лв. приходи от нощувки в ски комплекса. 

Резултатите за зимния сезон обаче са под очакванията. Първоначалните прогнози на Министерството на туризма бяха за 5-7% ръст на туристите и за затвърждаване на позициите на България на традиционни за зимния ни туризъм пазари като Турция, Гърция и Румъния.

През миналия зимен сезон равносметката беше ръст от над 9 на сто.

Според експерти ежегодният ръст на ски туризма идва и от доброто име на българските зимни курорти. По данни на Румен Драганов в последните години България е на шесто място на английския пазар като туристическа дестинация за зимен туризъм.

Ирена Георгиева присъства на официалното подписване на договора за домакинството на Пампорово на Interski конгреса през 2019 г. Очаква се този конгрес да бъде добра реклама за разпознаваемостта на България като туристическа дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Манипулативна в тип Ангелкова и подчинените и статия, без никаква проверима информация.Обикновено в икономическите публикации се съдържа икономически данни, която е нещо съвсем различно от политическите декларации.Първо в статията се говори за ръст от 4.5% , които същевременно, се твърди, бил повече от миналогодишния, който бил 9%.!? Второ, никъде не се споменава какъв е източникът на този ,,ръст'' и как е бил измерван; ръст на броя на туристите ли е или ръст на приходите от туристи, цитираните данни се базират на обявения от хотелиерите брой нощувки или на броя на пристигналите на летище София!? И разбира се , всичко гарнирано, за разкош, с потвърждения на всемъдрия Румен Драганов, който без да е ходил изобщо някога на Острова бил преценил, че България била най-популярната зимна дестинация там, което твърдение се конфронтира с официалните данни на МТ, според които от три годинин насам британските туристи намаляват с около 15% годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още