IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима журналисти напуснаха CNN след сваляне на тяхно разследване

Според медията в статията не са следвани стандартите, които тя си е поставила

11:05 | 27.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трима журналисти от CNN, включително изпълнителният редактор, отговарящ за ново разследващо звено, напуснаха постовете си, след като статия, свързана с Русия, е била спряна, съобщава медията.

Томас Франк, който е написал материала, Ерик Лихтблау, директор на звеното, и Лекс Харис, който управлява отдела, са подали оставки.

"В резултат от оттеглянето на една история, публикувана на CNN.com, CNN прие оставките на служителите, участвали в публикуването на статията“, коментира говорителят на медията в понеделник вечерта.

Вътрешно разследване от страна на ръководството на CNN е установило, че някои стандартите на редакцията не са били следвани при публикуването на статията, посочват източници, запознати с резултатите от разследването.

Историята, която посочва, че Конгресът разследва „руски инвестиционен фонд с връзки с администрацията на Тръмп“, цитира само един анонимен източник.

Този тип истории обикновено са разглеждани от няколко отдела на CNN, включително от екипите за проверка на фактите, експерти по журналистическите стандарти и юристи, преди да бъдат публикувани.

По време на среща на екипа в понеделник следобед на членовете на отдела за разследвания е казано, че свалянето на статията не означава, че фактите в нея са непременно неверни. По-скоро означава, че „историята не е достатъчно стабилна, за да бъде публикувана в този вид“.

Материалът за руския инвестиционен фонд и връзките му с приближени до Тръмп не е излъчен по телевизионните канали на CNN, но е публикуван в мрежата и е споделен в социалните мрежи.

В петък един от хората, споменати в историята, близкият до Тръмп Антъни Скарамучи оспори написаното и заяви: „Не съм направил нищо грешно“.

В петък вечер, след като е установено, че редакционната политика не е следвана, CNN изтрива статията от CNN.com. Тя е заменена от бележка на редактора, която включва и извинение към Скарамучи.

Напускането на тримата вероятно е изненада за колегите им, като се има предвид репутацията им. Франк е работил за USA Today и Newsday три десетилетия, занимавал се е с разследвания и е отразявал Ирак като репортер, преди да отиде да работи в CNN. Той беше част от амбициозното ново звено за разследвания, което беше създадено миналата зима.

Лихтблау пък е ветеран от New York Times, който е печелил награда „Пулицър“ през 2006 г. Присъединява се към екипа на CNN преди три месеца.

Харис преди това е бил изпълнителен директор на CNNMoney. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Май бая са ги понатиснали на "докажат" каквото е било необходимо за доказване, а сега се извъртат ужким не са действали професионално. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още