IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Украйна е в дефолт по руския си дълг

Москва ще съди Киев в английски съд

12:30 | 01.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Украинският финансов министър Наталия Яреско. <em>Снимка: &nbsp;Ройтерс</em></p>

Украинският финансов министър Наталия Яреско. Снимка:  Ройтерс

Украйна не е изплатила до 31 декември 3,075 милиарда долара за погасяване и обслужване на дълга ѝ към Русия, съобщи руското Министерство на финансите, цитирано от ТАСС.

Така Украйна е в състояние на дефолт по тези облигации и министерството на финансите започва процедура по съдебно уреждане с Украйна заради неизплащането на дълга. 

„Министерството на финансите на Русия се обърна към компанията The Law Debenture Corporation plc, в съответствие с емисионната документация по облигациите като доверител на кредитора, и започна процедура за незабавно начало на съдебно уреждане с Украйна", се казва в съобщението.

Искът ще бъде подаден в английски съд по силата на тази процедура.

Започването ѝ не изключва конструктивен диалог с Украйна за неизплатения дълг, се посочва в съобщението на руското финансово министерство.

Неплащането бе очаквано, след като през декември Министерският съвет на Украйна обяви мораториум върху изплащането на дълга. Освен това правителството е блокирало плащането на 507 милиона долара задължения на две украински компании към руски банки.

След като Киев се договори за преструктуриране на дълга със своите кредитори с изключение на Русия, министърът на финансите Антон Силуанов нееднократно заяви, че Москва е готова да се обърне към международния арбитражен съд, както и към Международния валутен фонд, ако Украйна не погаси задълженията си през декември.

Последните плащания по задълженията на Украйна бяха осъществени през юни 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
barbaron barbaron не е онлайнАватара на barbaronМнения: 1,070Днес, 15:30 Местоположение: ParisА запита ли се защо Barbaron Ви занимава с Русия?Защото живее щастливо 33 години във Франция ....и стига баламосва орицата с кукления си театър...чак забравяш с колко ника участваш във форума...Франция ала бала...марандей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
barbaron barbaron е онлайн в моментаАватара на barbaronМнения: 1,069Днес, 12:58 Местоположение: ParisНачално... а за изтрезняване от путинофилство - ето тази равносметка:2015. ПУТИН В ЦИФРАХ И ФАКТАХ Маранде , в Новогодишната нощ тия ли 6 чаршафа опорки ти спуснаха...Подготвен си за цяла година !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ами сега защо всички солидарни европейски и американски народи не протегнат ръка за помощ на Украйна ?! Щото нали от солидарност въведоха санкции срещу Русия...айде и сега...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още