IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Coach – легендарният Бил Кембъл, ментор на Джобс и Пейдж

Съветникът на лидерите в технологичния бранш почина на 75 години

14:35 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Легендарният Бил Кембъл. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Легендарният Бил Кембъл. Снимка: архив Ройтерс

В Силициевата долина го наричат The Coach. Легендарният ментор Бил Кембъл, който е съветвал съоснователя на Apple Стив Джобс и на Google Лари Пейдж, почина на 75-годишна възраст.

Той е вицепрезидент по маркетинга, а по-късно ръководи софтуерната компания Claris, която е част от Apple. Въпреки това малко по-късно Кембъл напуска компанията. Когато Стив Джобс се завръща в Apple през 1997 г., Кембъл влиза в Борда на директорите на компанията и остава там до 2014 г. 

В края на 2004 г., ден, след като екипът на софтуерния инженер Грег Кристи най-сетне успява да впечатли Джобс с визията си за представяне на софтуер за iPhone, презентацията е представена и пред Бил Кембъл, който вече е близък довереник на Джобс. Кембъл е заявил, че телефонът ще бъде по-голям хит, отколкото самият Mac. 

Когато през февруари 2011 г. лекарите казали на Джобс, че му остава да живее много малко, той споделил това със семейството си и с много малко приятели. Новината обаче се разпространила и почитатели започнали да звънят в дома на компютърния гений, за да искат среща с него и да се простят. Съпругата на Джобс Лорин отклонявала повечето обаждания. В навечерието на смъртта на съпруга си тя споделила с един-единствен човек, че бившият шеф на Apple е толкова немощен, че не може да изкачи стълбите в собствения си дом.

Самият Джобс много стриктно определил хората, с които иска да се прости. И направил това, разбира се, с Кембъл, когото заедно с директора на Disney Робърт Айгър поканил да хапнат заедно суши в един от любимите си ресторанти в Пало Алто.

Когато Джобс се разболява, Кембъл прави така, че публичните изявления на Apple относно здравословното състояние на Джобс да не нарушават изискванията на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). Тъй като Кембъл е бил толкова близък с Джобс, той предлага да подаде оставка от Борда на директорите на Apple, за да не му се налага да е в конфликт със себе си, защитавайки личния живот на Джобс.

„Бил Кембъл вярваше в Apple тогава, когато малко хора го правиха“, написа в Twitter сегашният ръководител на концерна Тим Кук.

 

Междувременно Кембъл съветва и Пейдж и дългогодишния изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, което предвид конкуренцията между двете компании постоянно води до напрежение с Джобс.

Но технологичният съветник е използвал вероятно връзките си в тези компании и за донякъде нечестни практики. Оказа се, че Стив Джобс, Ерик Шмид, Сергей Брин и Бил Кембъл са водили преговори и са търсили частни споразумения години наред в „заговор за потискане на заплатите в сектора в периода 2005 – 2009 г. Това разкри преди няколко месеца The Wall Street Journal, базирайки се на разкрития около ново антитръстово дело от Силицевата долина. Компаниите са сключили споразумение да не си крадат кадрите, става ясно от делото, което обаче не стигна до съда заради извънсъдебно споразумение.

В понеделник изпълнителният председател на Alphabet Inc. Ерик Шмид припомни за работата на Кембъл в първите дни на Google. „Моята незабавна реакция беше да питам защо ми трябва коуч?", казва Шмид в интервю за WSJ. Но Кембъл има „извънредно прозрение" за хората, добавя той. „Когато започна първата ни среща, той прегърна всички в залата, един по един“, спомня си мениджърът.

Кембъл е имал рядката способност да вербува лидери да започват работа за компанията, добавя Шмид. И освен това е помогнал за сформиране на Борда на директорите на компанията, както и за изграждането на културата на фирмата.

Кембъл е предлагал менторство си безплатно, защото е искал да се върне в технологичния свят и да помогне безвъзмездно на другите, казва още Шмид.

Но неговото участие излиза извън шефските зали и заседателните зали.

Бен Хоровиц, съосновател на фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz, също си спомня с прискърбие за мениджъра и ментора Бил Кембъл.

„Всеки път, когато се борих с нещо в живота, Бил беше човекът, на когото се обаждах", пише Хоровиц в публикация в Medium. „Аз не му се обаждах, защото той щеше да има отговор на някои невъзможни въпроси. Обаждах му се, защото той щеше да разбере какво чувствах на 100%. Той ще ме разбере. Никога не срещнах друг, който да може да прави това, както го прави Бил".

Е... в понеделник Бил Кембъл се пресели в другия свят, при своя добър приятел Стив Джобс...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още