IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството продължава срещите с бизнеса за цената на тока

Договорът за строителния надзор на газовите връзки със Сърбия е бил подписан в понеделник, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

17:13 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството продължава срещите с бизнеса за цената на тока

„Водим активен диалог с бизнеса за цената на електроенергията. Утре предстои среща при премиера с представители на индустрията по темата“. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие във форум за енергийната сигурност, в коментар за организираните протести на 30 септември заради поскъпването на тока.

„Още от юни, когато бяха първите притеснения на индустрията, свързани с таксата „Задължение към обществото“, имаше поредица от срещи. На тях обсъдихме какво може да направи правителството, за да се постигне баланс в сектора. В резултат на тези срещи работна група подготви бързо промени в Закона за енергетиката, които бяха приети от НС. Надявам се нещата да се развият в положителна посока“, заяви Петкова. 

Тя посочи, че се очаква нотификация от Брюксел за наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията. „Очакваме до края на септември въпросите на ЕК, на които ще отговорим“, обясни още министърът.

Запитана има ли резерви за намаляване на цената на тока, тя припомни, че цената се определя от КЕВР, която по думите ѝ е независима. Нямаме основание да подлагаме на съмнение техните решения, заяви енергийният министър.

Петкова допълни, че Фондът за сигурност на енергийната система още не е структуриран като управителен съвет. „Открита е сметка, която никой не може да пипне. Там вече са събрани 15,9 млн. лв.“, обясни Петкова.

„Проблемите в енергетиката са много сериозни. Те са трупани с години. Много ни се иска на цялото правителство те да бъдат решени сега и веднага. Правим всичко възможно това да се случи, сложно е да се преодолее дефицитът“, допълни тя.

Запитана дали се опасява, че на насрочения протест може да бъде поискана оставката ѝ или тази на правителството, министърът каза: „Всеки може да поиска оставката на всекиго по всяко време. Важното е какви са мотивите и да се спрат течовете в системата“. 

Припомняме, че работодателите планират нов протест срещу поскъпването на тока, който ще се проведе на 30 септември в София.

Тя посочи, че освен темата за цената на тока имало и по-важни въпроси – например за енергийната сигурност.

По отношение на наказателната процедура срещу България за строителството на Южен поток, започнала през юни 2014 г., тя посочи, че няма влязло в сила решение. Очакваме ЕК да поставя въпроси, на които ние да отговаряме, обясни тя.

Министърът поясни, че е разпоредила заплатите в дружеството за изграждането на „Южен поток“ да бъдат уеднаквени със средните в българския сектор енергетика. Но окончателното решение зависи от ръководството на дружеството. 

Пред енергийния форум тя отчете докъде е стигнала работата по газовите връзки със съседните на България страни. По думите ѝ през октомври се очаква да бъде взето окончателното инвестиционно решение за връзката с Гърция.

За връзката със Сърбия е било осигурено финансиране по програма „Конкурентоспособност“ и през новия период са предоговорени част от дейностите заради забавянето. Вчера е подписан договорът за строителния надзор. До края на ноември трябва да е налице докладът от предпроектното проучване, който ще даде яснота за параметрите на проекта.

Връзката с Турция е забавена въпреки осигуреното еврофинансиране.

Най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния, но за него ще трябва скоро да се обяви нова процедура за строителство, тъй като фирмата подизпълнител се е отказала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още