IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уморени ли сте от мъглата? Опитайте жабите!

Как Париж се опитва да привлече компании от Лондон след Brexit

14:16 | 18.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Уморени ли сте от мъглата? Опитайте жабите!

С остроумна закачка за британската мъгла и френските жаби Париж започна тази седмица рекламна кампания, имаща за цел да привлече във френската столица компании от Лондон, след като Brexit постави под въпрос бъдещата водеща роля на европейската финансова столица, информира Ройтерс.

На лондонското летище "Хийтроу" и на лондонската гара на Евростар са поставени билбордове със зелена жаба с вратовръзка в цветовете на френското знаме и надпис "Уморени ли се от мъглата? Опитайте жабите! Изберете Ла Дефанс в Париж". Те трябва да привлекат вниманието на компаниите към парижкия бизнес район La Defense.

Резултатът от референдума на 23 юни, на който британците решиха да напуснат ЕС, изненада много инвеститори и главни изпълнителни директори. Решението предизвика най-големите политически и финансови вълнения във Великобритания след Втората световна война и най-големия еднодневен спад на курса на британската лира спрямо долара. 

Някои банкери предупредиха, че Лондон може постепенно да изгуби позициите си на единствена финансова столица конкурентна на Ню Йорк, тъй като чуждестранните банки могат да се изнесат след Brexit, лишавайки Лондон от богатство и приходи.

Лондон покрива 41 процента от приходите на световната валутна търговия, което е над два пъти повече, отколкото Ню Йорк по данни на Банката за международни разплащания. Най-близките конкуренти на Лондон са Швейцария и Париж, като всеки от тях има 3 процента от оборота на световната валутна търговия. Около 85 процента хедж фондовете, които са представени в Европа, имат централи в Лондон. Британската столица е и водещ пазар за международното застраховане и презастраховане.

Представители на бизнес района La Defense посочиха, че рекламите целят да подчертаят привлекателността на френския финансов център, който според тях е с по-ниски наеми и добър обществен транспорт. 

"Колкото и неприятно да е излизането на Великобритания от ЕС, ние трябва да бъдем прагматични и да рекламираме активите си," посочи в съобщение Патрик Деведжиан, ръководител на съвета, представляващ парижкия департамент О дьо Сен, където се намира La Defense.

Френското правителство въведе това лято допълнителни данъчни облекчения с надеждата, че Париж ще може да се възползва от Brexit, но експерти посочват, че други центрове с по-гъвкави трудови и данъчни разпоредби вероятно ще бъдат по-облагодетелствани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Много се обичат едните и другите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още