IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 май

08:04 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 май

Назначиха шеф на приватизацията
в. Стандарт

Емил Караниколов е назначен за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, обявиха от Министерския съвет. За негови заместници са определени Стефка Граматикова и Митко Симеонов. С решение на парламента Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол се сляха в едно ведомство. В резултат досегашните шефове на ведомствата се освобождават и се назначават нов изпълнителен директор и негови заместници. Преди дни беше избран нов 7-членен надзорен съвет на АПСК.

Веселин Божков в шашми с обществени поръчки
в. Стандарт

Нарушения на процедури за обществени поръчки в Комисията за регулиране на съобщенията откри Сметната палата. Воденото от скандалния Веселин Божков ведомство е допускало пропуски в утвърждаването на представителните разходи, не е застраховало държавното имущество, нямало е системи за управление на риска в дейността си, не е ползвало станции за радиомониторинг, купени за 4,6 млн. лв. Това са констатациите в доклада на одиторите за управлението на имуществото на КРС през 2008 г. В някои обществени поръчки КРС не е определяла минимални изисквания за финансово състояние, технически възможности и квалификация на кандидатите, пише в доклада. Ограничавано е участието на кандидати с изискване да са регистрирани по Търговския закон. Някои от комисиите за разглеждане, оценка и класиране на офертите не са спазвали заложените срокове. Друго нарушение е възлагане на обществена поръчка на фирма, която въобще не е участвала в процедура и не е определена за изпълнител.

Бившият шеф на Трамкар ще се размине с условна присъда
в. Дневник

Софийският апелативен съд даде днес условна присъда на бившия шеф на столичната общинската фирма Трамкар Христоско Вретенаров. Тя две години и половина с изпитателен срок пет години. През есента на 2008 г. Софийският градски съд реши, че присъдата от две години и шест месеца на Вретенаров ще е ефективна и бившият директор ще върне на дружеството над 670 хил. лв. На втора инстанция Софийският апелативен съд намали присъдата на условна, а по-късно Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

Вретенаров беше обвинен в края на 2007 г., че е източил над 670 хил. лв. от общинското дружество Трамкар. Той сам призна за злоупотребите пред Бойко Борисов, който тогава беше кмет на София. Тогава Вретенаров се оправда с това, че е бил изнудван от Йордан Василев, бивш шеф на друга софийска фирма - Столичен електротранспорт. По думите му, той бил изнудван от Василев, за да получава Трамкар поръчки за ремонт на трамваи и тролеи. Ако дружеството не получавало такива поръчки, щяло да фалира.

Държавната банка за развитие ще си строи наново сградата
в. Сега

Държавната Българска банка за развитие (ББР), която трябваше бързо да разплати дълговете на държавата към строителни и други фирми, ще си строи наново сградата, в която се намира седалището й. Това се разбра след заседанието на кабинета вчера, който разреши банката да придобие право на собственост върху терена. Това ще стане чрез увеличение на капитала на трезора.

Според изпълнителния директор на ББР Димитър Димитров все още не е избран автор на проекта и фирма изпълнител, но намерението е сградата да се събори и да се изгради наново, като от старата ще се запази само фасадата. Зданието на банката, което се намира в идеалния център на столицата, е паметник на културата.

Премиерът нахока немски фирми за българския им стил
в. Сега

Под мотото Не е луд, който яде баницата, а който му я дава премина вчера деловият обяд на германския бизнес у нас с представители на правителството. Премиерът Борисов на няколко пъти използва народната мъдрост, за да обясни защо уважавани западни компании, като започнат да работят у нас, побългаряват дейността си. На мушката попаднаха Siemens, чиято система за новите паспорти тръгна с фалстарт, и собствениците на ел. мрежата в Североизточна България E.ON.

Борисов обясни, че не разбира защо някои компании се оплакват, а западната преса твърди, че правителството пъди чуждите инвеститори. Искам само немските компании да работят у нас така добре, както го правят в Германия, посочи Борисов, който наскоро бе сравнен с Уго Чавес от германска медия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още