IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Литва са с най-голям спад в продажбите на дребно в ЕС

Потребителите в ЕС намаляват покупките си през април заради високата безработица и дълговата криза

12:58 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
България и Литва са с най-голям спад в продажбите на дребно в ЕС

Потребителите в Европейския съюз (ЕС) остават предпазливи в разходите си на фона на растящата безработица и притесненията за голямата задлъжнялост на няколко страни от еврозоната.

За това свидетелстват продажбите на търговците на дребно в ЕС и еврозоната, които неочаквано падат с по 1,2% на месечна база през април. В сравнение с миналогодишните си нива приходите на веригите за търговия на дребно в ЕС са намалели с 1,6%, а тези в еврозоната са се свили с 1,5 на сто.

България, заедно с Литва, е страната от ЕС с най-голям годишен спад на продажбите на дребно в размер на 11,7 на сто. След нас се нареждат Дания със спад от 8,3% и Латвия с понижение от 7,7 на сто.

Само в четири страни от ЕС оборотът от търговията на дребно е нараснал за последните 12 месеца, като това са Малта (8,7%), Белгия (0,7%), Великобритания (0,5%) и Португалия (0,2%).

Продажбите на дребно в еврозоната, както и тези в ЕС, са отчели спад по време на четири от последните шест месеца, след като безработицата в еврозоната се повиши до рекордните за последните 12 години 10,1% през април. Над 23,3 млн. души в ЕС са били безработни към края на април, от които 15,9 млн. са от страните в еврозоната.

Междувременно сътресенията на международните финансови пазари през май внесоха допълнителен смут сред потребителите. Причина за това стана понижението на кредитния рейтинг на Гърция до „junk”, или високорисков, спекулациите за разпадане на еврозоната и липсата на бърза и адекватна реакция от страна на еврозоната по отношение на фискалните затруднения на отделни нейни членки.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес, като напредва за втори пореден ден. Към 12:50 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2287 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още