IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпоследно - увеличението на цената на тока ще е с до 2-3%

ЕРП-та са нарушили изисквания в лиценционния си договор, сочат предварителните данни от регулаторния одит на ДКЕВР

17:58 | 09.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Предпоследно - увеличението на цената на тока ще е с до 2-3%

"Увеличението на цената на електроенергията в страната от 1 юли ще бъде с до 2-3%, а може и да клони към нула", каза в сряда пред депутатите от парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По искане на депутатите той представи мотивите на комисията за вдигане от 1 юли на цените на тока, природния газ и парното.

Окончателното си решение за цените на тока - като има предвид и предложенията на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Е.ОН), комисията ще вземе до края на юни. Преди това ще бъде проведено и обществено обсъждане.

Трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), снабдяващи с електроенергия потребителите в страната, са извършили нарушения, сочат първите данни от провеждания от ДКЕВР регулаторен одит, каза пред депутатите Семерджиев, допълвайки, че по-конкретни данни ще се знаят другата седмица.

Шефът на ДКЕВР посочи обаче, че „голяма, дори огромна част“ от дейностите на ЕРП-та се извършват от външни фирми, чрез способа на т.нар. „изнесени дейности“, а тези разходи по закон не се регулират от ДКЕВР. Освен това въпросните фирми, извършващи аутсорсваните дейности, не са избирани чрез конкурс по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а от компаниите майки (с централни офиси в Чехия, Австрия, Германия).

Има разлика между прогнозни и реални приходи на ЕРП-та, подчерта Семерджиев, в посока, че приходите и печалбите им за миналата година са по-високи от прогнозираното. Това ЕРП-та обясняват с по-ефективна работа, допълни Семерджиев. В същото време спиранията на тока и авариите в България са много по-високи от средните в Европа.

ЕРП не са изпълнили изискването, включено в лицензионния им договор, да работят с привлечен капитал, като постепенно го увеличават, така че като цяло той сега да е достигнал 50%, заяви шефът на ДКЕВР. На въпрос на Investor.bg той уточни, че ЕРП-та би трябвало вече да инвестират изцяло привлечен капитал, който е и „по-евтин“.

При проверката досега се е оказало, че при ЕВН България делът на привлечения капитал е около 20%, докато при ЧЕЗ и Е.ОН – само 2%. Затова ЕРП-та ще бъдат наказани с глоби, след като се прецени ефектът от нарушението, заяви Семерджиев.

Той коментира още, че трите ЕРП-та имат заложен според лиценза си и приватизационния договор много висока възвръщаемост върху собствения капитал – 12%, „каквато няма никъде в Европа“, което „след анализ ще бъде променено“. Тази висока възвръщаемост повишава допълнително и приходите и печалбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
velin
преди 13 години
Питам се от къде го извадиха този брадат -Защо Цветанов не се заеме с него и да провери -Колко комисиони взема -В Белене му е мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dob4ozmeia
преди 13 години
При приходи от продажба на ток за 2008 г. на ЧЕЗ електро България АД как мислите, че ще падне тока, ами 20-те процента ДДС за дъжавата, при тази дупка в приходите и газта и горивата и токът няма да паднат! А че ЕРП-тата се източват с разходи за външни услуги за милиони за консултантски, щридически и всякакъв вид услуги, няма никакъв спор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ТРОЛ
преди 13 години
нали скоро казаха че последните увеличения на тока били изкуствени и надути и трябвало да се намали цената?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още