IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актор: Строили сме магистрала и по-евтино от 1,6 млн. евро на км

Около 80-90% от строителите на Лот 3 АМ Тракия ще бъдат наети от местния пазар, няма да има подизпълнители

12:11 | 10.06.10 г. 5
Актор: Строили сме магистрала и по-евтино от 1,6 млн. евро на км

Строили сме и по-евтина магистрала от Лот 3 на АМ Тракия (където цената е 1,6 млн. евро на км без ДДС ) и това са равнинните части на гръцката магистрала Виа Игнация. Това заяви Николаос Хаджитеодосиу, ръководител на проекта за Лот 3 в гръцката компания Актор, на пресконференция след избора на фирмата за победител в конкурса за Лот 3 на магистрала Тракия.

Според министър Плевнелиев гръцката магистрала, успоредна на Тракия, се изгражда срещу 6,5 млн. евро на км.

”Времето на подготовка на офертата за Лот 3 беше по-голямо спрямо това за Лот 2 и имахме време да проучим терена и да намерим материали от много по-близко разстояние, което да направи нашата цена по-конкурентоспособна." Така отговориха от Актор на въпроса защо са дали много по-ниска цена за Лот 3 (111,6 млн. лв.) спрямо офертата им за Лот 2 (292,18 млн. лв.).

Персоналът за строителството ще е от местния пазар, като неговото участие в общия брой служители ще надмине 80-90%. Предвижданият брой на заетите надминава 1 000 души. Предстои да се подпише договорът и сме готови да започнем веднага. 

Компанията няма да работи с фирми подизпълнители.

Голяма част от оборудването вече е на наши обекти в Бургас, казаха от компанията.

Всички инертни материали ще бъдат от местния пазар, по никакъв начин нямаме намерение да пренасяме интертни материали от чужбина, споделиха от Актор в отговор на въпрос. Компанията се интересува от концесиониране на находища за инертни материали у нас.

В България Актор е обновила сградата на Пловдивската опера, като предстои изграждането на паркинг с 600 места пред оператата. Актор е изградила и два завода за рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас.
Дружеството има база до Бургас с площ от 65 дка и застроена площ от 22 дка, в която база са изпълнени инженерните, конструкторски и други дейности по проектите за Лукойл Нефтохим Бургас.

Гръцката Актор е с 45% дял на гръцкия строителен пазар, като вторият играч на него е с 23% дял, а третият - с 16%, заявиха от компанията. 

Актор строи пътища, мостове, тунели, тръбопроводи, язовири, пристанища, спортни зали, жилищни сгради, енергийни проекти и други. Към 30 сепмтеври 2009 г. Актор има договори за предстоящо строителство за 3,5 млрд. евро, от които 31% са в чужбина, в това число ОАЕ, Катар, Оман, Дубай, България и Румъния.

За 2008 г. компанията отчита 1,3 млрд. евро приходи и 35,6 млн. лв. нетна печалба. EBITDA е 84,7 млн. лв., а печалбата преди данъци е 59 млн. лв.

Дружеството поддържа около 70% от пътната мрежа на Гърция и е фокусирано върху възобновяемите източници от енергия, като вече има приключени проекти и получава приходи от тях. Компанията има и проекти за управлението на твърди и течни отпадъци и производство на бионергия от тези отпадъци.

Актор участва и в конкурса за изпълнител на Лот 4 от АМ Тракия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bossa nova
преди 13 години
Само факта, че има повече прозрачност и по-строги гаранции за срокове и анекси вече е обнадеждаващо. Този Плевнелиев е професионалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
sony
преди 13 години
1. Очаквам гърците да ни преметнат нещо за този лот 3!2. Преметнаха Европа и тресат целия свят - та това ще поредното врътване на балъци! За съжаление ще е и този път на наш гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki Man
преди 13 години
Освен това трудно може да се каже кое колко струва и дали е твърде евтино или твърде скъпо без да се познават особеностите на терена, така че на теория е възможно Лот 3 да бъде толкова евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tiki Man
преди 13 години
Плевенлиев не е излъгал. Разрових се и открих, че тяхната магистрала е дълга 670км и струва около 6 милиарда евро.Нормално е цените за този лот да са по ниски, защото правителството покрива рисковете (сетиха се че така може да излезе много по-евтино). За Лот 2 нямаше такова покритие и компаниите го бяха включили в офертите си, наред с обичайното раздуване на цените, но пък Трейс познават района и изглежда смятат начинанието за що-годе безрисково, а и с техния маржин на печалба..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 13 години
значи ли това, че министър Плевнелиев послъгва и значи ли, че нашите компании са се опитали да одерат бюджета за пореден път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още