IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа стоят на прага на втора кредитна криза

Рисковете от нови отписвания на активи заплашват печалбите на банките и кредитирането в региона

11:00 | 14.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банките в Европа стоят на прага на втора кредитна криза

Европейските банки са изправени пред сериозен риск от отписвания на активи заради кризата с правителствените облигации на няколко от страните в еврозоната. Това ги заплашва с нова кредитна криза, която може да се отрази в спад на печалбите, ограничаване на кредитирането, както и да доведе до забавяне на икономическото развитие на региона.

Инвеститорите избягват банковите книжа заради притесненията от това, че финансовите институции разполагат с големи позиции в гръцки, испански и португалски правителствени облигации, чиято стойност е сериозно заплашена от кризата, предава Bloomberg.

Продажбите на облигации от банките през май са били на най-ниското си ниво от фалита на Lehman Brothers през 2008 година досега. В същото време допълнителната доходност, която купувачите изискват при покупката на такива облигации спрямо държавните ценни книжа, се е увеличила до най-високото си ниво от началото на годината.

Самите банки явно също нямат склонност да се кредитират взаимно, тъй като депозитите им в Европейската централна банка са достигнали рекордни нива.

„Има огромно недоверие. Банките предпочитат да търгуват с ЕЦБ, а не помежду си“, посочва Кристоф Ригер от Commerzbank, цитиран от агенцията.

Банките трудно си отпускат кредити една на друга, а заеми за срок от повече от месец са „редки и скъпи“, което прави финансовите институции силно зависими от ЕЦБ, коментира Брис Вандам от Deutsche Bank.

На фона на случващото се ЕЦБ прави опити да предотврати нова криза с предоставянето на безпрецедентно по размер финансиране на банките. На проведения миналата седмица аукцион за едноседмични кредити институцията раздаде 122 млн. евро при лихва от 1 на сто.

Според анализатори финансовите компании заделят кеш на депозит при ЕЦБ, а не отпускат заеми помежду си поради опасения от фалити.

Въпреки трудната ситуация на облигационния пазар от началото на месеца финансовите компании са успели да пласират облигации за 11,5 млрд. евро, което е три пъти повече от общата сума, привлечена през май. Само Commerzbank успя да привлече 1 млрд. евро при аукцион от 9 юни.

Според последните оценки на ЕЦБ, които бяха публикувани в края на миналия месец, банките в еврозоната ще отпишат активи за 195 млрд. евро до 2011 година. Това ще увеличи общите отписвания от началото на кризата на 639 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
imoti360
преди 13 години
Джордж Сорос изказа също такова мнение . Това ще повлияе и у нас на банковият сектор . Това ще се отрази и на раздаването на ипотечните кредити заради затегнатият режим и по-големите гаранции които банките ще поискат при отпускането на кредити. Това ще затрудни допълнително излизането от кризата и и невъзможноста строителите да дръпнат икономиката . Те обаче трябва да проумеят едно нещо - вече няма да имат печалби от минималните 100 % . Трябва да разберат , че трябва да слезнат на нормалните проценти в белите страни . За сега обаче те все още имат надежди да не се променя тяхното статукво. Е и това ще се промени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още