IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият оптимизъм повиши индексите в САЩ

Добрите икономически данни от Европа и поевтиняването на долара подкрепиха индексите в сутрешната търговия

17:47 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият оптимизъм повиши индексите в САЩ

Щатските индекси запазиха положителната си инерция от края на миналата седмица, като и трите главни борсови индекса започнаха днешната сесия със силни повишения. За това помогнаха добри икономически данни от Европа, както и силното поевтиняване на щатския долар.

По-рано днес стана ясно, че индустриалното производство в еврозоната е нараснало за четвърти пореден месец през април, като отбелязаният ръст е по-силен от очакваното. Това повиши с повече от 1% еврото срещу основните валути и засили търсенето на по-рискови активи, каквито са акциите.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и най-често търгувани борсови дружества в САЩ, се повишава с 0,8% до 10 292,84 пункта час след началото на търговията. Акциите на производителя на индустриално оборудване Caterpillar поскъпват с 2,5% до 61,75 долара.

Междувременно широкият S&P 500 напредва с 0,7% до 1 099,51 пункта при липсата на икономически данни за САЩ днес. Главният индекс на борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, добавя 1,1% до 2 269,08 пункта.

За днешния икономически оптимизъм на инвеститорите помогнаха и данните за силното увеличение на потребителското доверие в САЩ от петък, които донесоха първия седмичен ръст на Dow Jones IA за последния месец.

Американският президент Барак Обама обяви днес, че британската петролна компания BP трябва да създаде фонд, който да поема разходите за борба с последиците от влошаващата се ситуация с петролния разлив на компанията в Мексиканския залив. Той ще се срещне с ръководството на BP в сряда.

Щатският долар поевтинява с повече от 1% срещу еврото, британската лира, швейцарския франк и австралийския долар, докато цената на петрола скочи с над 2 долара до 75,86 долара за барел. Златото междувременно поевтинява с 0,6% до 1 222 долара за тройунция, докато доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 3,3% от 3,22% в края на миналата седмица.

Най-силно в началото на днешната сесия поскъпват книжата от добивния и транспортния сектор, а сред най-търгуваните се наредиха акциите на Citigroup, BP, Ford и Cisco Systems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още