IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилността на еврото увеличи заемите в канадски долари и франкове

Емисиите на облигации във валути, различни от долара и еврото, са възлезли на рекордните 29% от всички облигационни заеми през юни

13:51 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нестабилността на еврото увеличи заемите в канадски долари и франкове

Силното поевтиняване на еврото през тази година е накарало кредитополучателите да избягват единната валута и да увеличават за нейна сметка емитирането на нов дълг в други, по-стабилни парични единици, пише Bloomberg. 

По този начин деноминираните в канадски долари и швейцарски франкове облигации са увеличили дела си от всички емисии на корпоративен дълг в световен мащаб до рекордни нива, след като инвеститорите се отдръпнаха от нестабилния пазар на държавен дълг в Европа.

През юни много компании в Европа са обърнали поглед към растящата икономика и стабилната валута на Швейцария, която става предпочитана за издаваните от тях нови корпоративни облигации. По този начин облигационните заеми в швейцарски франкове са нараснали до 3,08 млрд. франка през май, или 5,1% от всички продажби на облигации в световен мащаб. Техният дял е бил значително по-малък на ниво от 1% през май.

В същото време компаниите са издали облигации в канадски долари за близо 6 млрд. канадски долара за първите две седмици на юни. Това се равнява на около 10,5% от всички облигационни заеми и е двойно в сравнение с дела им през май.

Кредитополучателите търсят алтернативни източници на финансиране, за да могат да избегнат по-силно засегнатите от дълговата криза в Европа пазари, смятат анализатори. Недоверието в способността на 16-те страни от еврозоната да се справят с растящите си дефицити и икономически трудности понижи курса на еврото до четиригодишно дъно през май.

Емисиите на облигации във валути, различни от долара и еврото, са възлезли на 15 млрд. долара през юни, или рекордните 29% от всички емисии за 51,2 млрд. долара. Това е два пъти повече от дела преди година.

Междувременно продажбите на обезпечени с ипотечни заеми облигации са нараснали с 83% на месечна база през юни. Продажбите на дългови ценни книжа в еврозоната са паднали до 11,1 млрд. евро през май, което е най-ниското им ниво от началото на тази година.

В понеделник кредитният рейтинг на Гърция бе понижен до „високорисков“ и от последната сред трите най-големи рейтингови агенции Moody's. Програмата на Европейската централна банка за изкупуване на държавни ценни книжа на страните от еврозоната за 60 млрд. долара трябва да изтече до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още