IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Развиващите се страни ще са най-голямата икономическа сила до 2030 г.

Според ОИСР икономическият център на тежестта се е изместил трайно на изток и юг

21:31 | 16.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Развиващите се страни ще са най-голямата икономическа сила до 2030 г.

Тази година вероятно ще бъде сред последните, в които развитите икономики ще имат най-голям дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Това прогнозираха в своя последен доклад, публикуван днес, анализаторите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Базираната в Париж международна организация очаква, че през 2010 г. нейните 31 членки с напреднала икономика ще генерират 51% от световния БВП. Техният дял се е свил силно от 60% преди десет години заради бурното икономическо развитие на Китай, Индия и други нововъзникващи пазарни икономики.

От ОИСР прогнозират, че делът на развитите страни ще падне до 43% до 2030 г., когато развиващите се държави ще са източник на близо 60% от световния икономически продукт, предаде Wall Street Journal.

Според ОИСР икономическият център на тежестта се е изместил трайно на изток и юг, а прегрупирането на световната икономика не е преходно явление, а структурна промяна с историческо значение.

От доклада на ОИСР става още ясно, че с навлизането на Китай, Индия, бившия Съветски съюз и други в глобалната пазарна икономика от началото на 90-те години на миналия век, броят на страните, които се изравняват с нивата на богатство в развитите икономики, се е повишил от 12 преди 20 години до 65.

ОИСР определя като конвергентни (догонващи) страните, в които темповете на растеж на БВП на глава от населението е двойно по-бърз от този на напредналите икономики. Според доклада тенденцията на изравняване се е ускорила от икономическата и финансова криза.

Друга важна последица от промяната в глобалния икономически растеж ще бъде резкият спад в броя на страните, които се определят като бедни. Те ще намалеят от 55 през 90-те години на 20-ти век до 25 до 2030 г.

Изводите на ОИСР се споделят и от Международния валутен фонд (МВФ). В доклад, публикуван вторник, фондът прогнозира, че азиатските икономики вероятно ще се разраснат наполовина през следващи пет години и ще изпреварят БВП на групата на седемте най-развити икономики до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
6+++++++.......!!!!!.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
те вече са най-голямата сила - защото движат растежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още