IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси финишираха на неутрална територия

Повишенията при петролните компании компенсираха данните за големия спад на новото жилищно строителство

23:49 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси финишираха на неутрална територия

Главните борсови индекси в САЩ се възстановиха от силните загуби в началото на сесията, но в крайна сметка финишираха на неутрална територия с минимални изменения на фона на смесените икономически данни и новините за финансовите трудности на испанските банки.

Решението на петролната компания BP да задели 20 млрд. долара за покриване на щетите от нефтения разлив в Мексиканския залив донесе ръст на акциите от енергийния сектор в края на търговията, предаде CNN.

Повишенията при тях компенсираха спада при компаниите от потребителския сектор, както и данните за силното понижение на новото жилищно строителство в САЩ през май.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании в САЩ Dow Jones IA се повиши с по-малко от 0,1% до 10 409,46 пункта. Широкият S&P 500 отстъпи с по-малко от 0,1% до 1 114,61 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, приключи сесията без промяна на ниво от 2 305,93 пункта, след като в сутрешната се понижаваше с близо 0,7 на сто.

Акциите на енергийната компания Halliburton поскъпнаха с повече от 3%, а тези на BP – с 1,4 на сто. Повод за това стана решението на BP да не плаща дивидент на своите акционери тази година заради големите разходи, които ще има за покриването на щетите от нефтения разлив в Мексиканския залив.

Акциите на американската куриерска компания FedEx поевтиняха силно с близо 6% до 78,07 долар, след като прогнозните й финансовите резултати за следващата година изразиха предпазливи очаквания за световната икономика. За изминалото тримесечие до 31 май FedEx е реализирала печалба от 419 млн. долара спрямо загуба от 876 млн. долара преди година.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха силен спад в разрешителните за строеж и началното жилищно строителство през май, както и 11-ти пореден месечен ръст на индекса на индустриалното производство. Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител са тръгнали надолу, като са се понижили с 0,3% спрямо април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още