IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа се задържаха на едномесечния си връх

Акциите на Nokia поевтиняха с над 9% и поведоха пониженията в технологичния сектор

19:25 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Европа се задържаха на едномесечния си връх

Борсовите индекси на Стария континент се задържаха на най-високото си ниво за последния месец днес, като заличиха загубите си ранните часове на търговията, предизвикани от разочароващи икономически данни за Европа и САЩ. Спекулациите около способността на Испания да изплаща държавния си дълг и да финансира бюджетния си дефицит също натежаха на котировките по-рано днес.

Днес стана ясно, че ясно, че испанските банки са изтеглили заеми за рекордните 85,6 млрд. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) през май заради невъзможността да набавят средства от междубанковия пазар. За това допринася недоверието към тях от страна на другите финансови институции. Малко след това от Европейската комисия отрекоха публикации за това, че Европейският съюз и Международният валутен фонд готвят спасителен план за Испания, включват кредитна линия до 250 млрд. евро.

Междувременно данните на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е скочила до 1,6% през май, което е все по-близо до тавана от 2%, поставен от ЕЦБ. Икономическите данни от САЩ показаха, че строителството на нови жилища през май е паднало до най-ниското си ниво за последните пет месеца, а индустриалното производство е нараснало за 11-ти пореден месец през май.

Разпродажбите на акции бяха активни в технологичния сектор, след като Nokia понижи прогнозите си за своите финансови резултати през тази година в отговор на по-слабото от очакваното търсене. Книжата на най-големия производител на мобилни телефони в света поевтиняха с 9,3% до 7,19 евро и поведоха спада на технологичните акции.

Повишенията в застрахователния сектор и при компаниите за комунални услуги обаче компенсираха загубите в технологичния и автомобилния сектор.

Общоевропейският борсов измерител Stoxx Europe 600, който следи пазарите на ценни книжа в 18 страни от Западна Европа и Гърция, завърши сесията без промяна на ниво от 254,38 пункта. Stoxx Europe 600 се повишаваше с 0,5% по-рано днес, след което волатилната търговия го понижи с близо половин процент. Индексът се намира с 9,2% над най-ниската си точка за тази година, която отбеляза на 25 май, предаде Bloomberg.

Технологичните компании в състава на Stoxx Europe 600 изгубиха 2,2%, като единствено тези на автомобилния сектор отбелязаха по-силен спад от средно 2,4%. Акциите на Daimler изгубиха 3,4% до 40,89 евро, а тези на Michelin поевтиняха с 3% до 58,32 евро. В същото време книжата на застрахователните и комуналните компании отбелязаха ръст.

На борсата в Лондон FTSE 100 се повиши с 0,4% до 5 237,92 пункта. Икономическите данни за страната от днес показаха, че нивото на безработица се е понижило до 7,9% през май в сравнение с 8% през април. Броят на британците, които са кандидатствали за помощи при безработица през май, намалява за 4-ти пореден месец, като отчетеният спад е от близо 31 хил. души.

С 0,4% до 3 675,93 пункта се повиши и главният френски индекс CAC 40, докато на фондовата борса в Германия DAX напредна с 0,3% до 6 190,91 пункта. Новините около испанските банки обаче понижиха с 0,6% до 9 683,30 пункта испанският индекс IBEX 35. Естонският OMX TALLINN падна с 0,2% до 548,11 пункта въпреки новината, че Европейският парламент е одобрил приемането на страната в еврозоната от януари 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още