IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибралтар се отказва от статута си на офшорна територия

Според новите данъчни закони всички компании ще трябва да плащат корпоративен данък, въпреки че той ще бъде намален до 10 процента от сегашните 22%

14:36 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гибралтар се отказва от статута си на офшорна територия

Правителството на Гибралтар обяви в сряда, че от януари 2011 г. се отказва от статута си на зона свободна от данъци за базирани във Великобритания компании. Решението на администрацията е опит да изчисти репутацията на данъчно убежище, която Гибралтар има от години, съобщава Economic Times.

За момента данъчният режим в малкия британски анклав в Южна Испания прави разграничение между компании, които плащат корпоративни данъци, и офшорни компании, които са освободени от подобно облагане.

Според новите данъчни закони, всички компании ще трябва да плащат корпоративен данък, като той ще бъде намален до 10 процента от сегашните 22%.

С новото данъчно законодателство Гибралтар завършва 14-годишен преход от „данъчен рай“ до европейски финансов център, се казва в изявление на правителството.

През последните години Гибралтар се превърна в магнит за компании, привлечени от данъчните облекчения.

Неотдавна обаче правителството предприе стъпки за регулиране на на финансовия си пазар, като прие европейските правила срещу прането на пари, както и договореност със САЩ и други страни за обмяна на информация, в опит да избегне включването на страната в черния списък на данъчните убежища.

След началото на финансовата криза Европейският съюз, начело с Франция и Германия, стартира кампания срещу данъчните убежища. Аргументите за това бяха, че данъчните убежища позволяват на банките да укриват загуби, а хедж фондовете да избягват регулации - което изигра голяма роля за задълбочаването на кризата.

Швейцария и Лихтенщайн са сред другите страни, които неотдавна предприеха стъпки за облекчаване на законите за банковата тайна, за да не бъдат считани за данъчни убежища.

Гибралтар е британска територия от 1713 г., когато е откъснат от Испания, според договора от Утрехт, но Мадрид продължава да настоява за връщането му под испанска юрисдикция. Официалната позиция на Лондон, е че това не може да се случи, ако жителите на Гибралтар не пожелаят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още