IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром понижи цената на газа за Румъния с 3,6%

След отстъпката руският природен газ за страната, купуван чрез посредника Wintershall, ще струва 352 долара за 1000 куб. м

18:10 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром понижи цената на газа за Румъния с 3,6%

Румъния се договори с Русия за понижение на цените на внасяния газ, е заявил днес румънският министър на икономиката и търговията Адриан Видяну след преговорите в Москва с ръководството на Газпром, съобщи Ройтерс. 

По думите на Видяну Румъния е успяла да постигне понижение на цената на руския газ с 13 долара за 1000 куб. м, т.е. с 3,6% и след отстъпката руският природен газ за страната, купуван чрез посредника Wintershall, ще струва 352 долара за 1000 куб. м.

Румънският министър е добавил, че ще продължат да се водят преговори с Газпром относно по-нататъшно намаляване на цената на руския природен газ за страната и очакванията са, че в края на годината Румъния ще може да получи допълнителна отстъпка на цената на руския газ.

Видяну е добавил, че Газпром проявява интерес за партньорство с румънската държавна компания Romgaz във връзка с газови и електроенергийни проекти. Предвижда се преговорите по тези въпроси да се проведат есента, когато председателят на Газпром Алексей Милер ще посети Румъния.

Вчера Газпром съобщи, че започва преговори с Румъния за възможното участие на страната в проекта за строителство на газопровода „Южен поток“, което на практика означава, че газопроводът може да премине през Румъния, вместо през България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още