IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай към света: Не се занимавайте с валутата ни

Решенията за валутната търговия са суверенен въпрос, в който никой няма право да се меси, обяви китайски заместник-министър

10:06 | 18.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай към света: Не се занимавайте с валутата ни

Китай каза на останалия свят да престане да се занимава с начина, по който се ръководи валутната политика на страната. Това стана с изявление на заместник-министъра на външните работи на страната Цуей Тиенкай, който е отговорен за подготовката на Китай за участие в срещата на Г-20.

Според него управлението на валутния курс е вътрешнодържавен процес, в който никоя страна няма право да се меси.

„Юанът е валутата на Китай, така че не мисля, че това е въпрос, който трябва да бъде обсъждан международно“, катргоричен е Цуей Тиенкай, цитиран от CNBC.

През последните две години Китай държи валутния си курс на ниво от около 6,83 юана за долар и заради тази политика страната получава множество критики от международната общност и най-вече от САЩ.

Причината за критиките е това, че благодарение на подценената валута китайските производители получават голяма изгода от международната търговия. Според някои оценки справедливият курс на китайската валута е с 40% по-висок и достигането на това ниво би променило доста баланса на глобалната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Мнение ли искате? Ами, казал го е китаецът и би трябвало внимателно да се отнесем към това. Ако някой наистина е длъжен на Съединените Щати, това са...Съединените Щати. Реформират се, снижжават разходите в икономиката си, започват да УВАЖАВАТ партньорите си, стават действително конкурентоспособни и си решават маса проблеми. Пълноценно и задълго. Другото са временни, спорни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още